Συνομιλίες Νετανιάχου και Όρμπαν για την Απόσυρση της Ουγγαρίας από το ΔΠΔ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βουδαπέστη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Βίκτορ Όρμπαν είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Στην ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τόνισαν ότι τον ενημέρωσαν σχετικά με την πρόθεση της Ουγγαρίας να αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Ενημέρωση για την Απόσυρση
Η συνομιλία εστίασε στην αποχώρηση της Ουγγαρίας από το ΔΠΔ, καθώς και «στα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν για το θέμα αυτό», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια της ανακοινώσεως της κυβέρνησης της Ουγγαρίας ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το ΔΠΔ, λίγο πριν από την υποδοχή του Νετανιάχου από τον Όρμπαν, απέναντι στον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το δικαστήριο.
«Η Ουγγαρία αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί για τη διαδικασία αποχώρησης την Πέμπτη, σύμφωνα με το συνταγματικό και διεθνές νομικό πλαίσιο», δήλωσε μέσω Facebook ο προσωπάρχης του Όρμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας.
Αντιδράσεις και Επιπτώσεις
Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ το οποίο η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα εκτελέσει, χαιρέτισε την «τολμηρή και με αρχές» απόφαση των οικοδεσποτών του, αποκαλώντας το ΔΠΔ «διεφθαρμένο οργανισμό». Το ΔΠΔ, που ιδρύθηκε το 2002 και έχει την έδρα του στη Χάγη, επιδιώκει τη δίωξη ατόμων που είναι υπεύθυνα για σοβαρότερα εγκλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν οι χώρες δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να το πράξουν οι ίδιες.
Η διοίκηση του ΔΠΔ εξέφρασε τη λύπη και ανησυχία της για την ανακοίνωση της Ουγγαρίας, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε αποχώρηση βλάπτει την «κοινή αναζήτηση της δικαιοσύνης». Το ΔΠΔ ανέφερε επίσης ότι η Ουγγαρία έχει «καθήκον» να συνεργαστεί με αυτό.
Αντιδράσεις από Παλαιστινιακή Αρχή
Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) με έδρα τη Ραμάλα κάλεσε την Ουγγαρία να συμμορφωθεί με το ένταλμα του ΔΠΔ, παραδίδοντας άμεσα τον Νετανιάχου ώστε να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Ο Όρμπαν δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νετανιάχου ότι το ΔΠΔ «δεν είναι πλέον ένα αμερόληπτο δικαστήριο», αλλά έχει γίνει «πολιτικό δικαστήριο», γεγονός που φαίνεται καθαρά από τις αποφάσεις που αφορούν το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατέθεσε προ ημερών νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για την αποχώρηση από το δικαστήριο, με την ψηφοφορία να αναμένεται στα τέλη Μαΐου. Στη συνέχεια, η χώρα θα ενημερώσει τον ΟΗΕ σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης.
Η Νομική Διαδικασία της Αποχώρησης
Η αποχώρηση από το ΔΠΔ τίθεται σε ισχύ ένα έτος μετά την κατάθεση της σχετικής επιστολής στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ουγγαρία υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης, τη διεθνή συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ, το 1999 και το επικύρωσε δύο χρόνια αργότερα, κατά την πρώτη θητεία του Όρμπαν στην εξουσία.
Το ΔΠΔ στηρίζεται στη συνεργασία των 125 κρατών μελών του για την εκτέλεση τυχόν ενταλμάτων σύλληψης. Ωστόσο, όπως η Ουγγαρία ισχυρίζεται, λόγω συνταγματικών λόγων δεν έχει δημοσιεύσει τη σχετική σύμβαση και γι’ αυτό δηλώνει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΔΠΔ. Μέχρι σήμερα, μόνο το Μπουρούντι και οι Φιλιππίνες έχουν αποχωρήσει από το δικαστήριο.