Σημαντική Συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας και Γερμανίας
Οι κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω της δημοσιονομικής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του καγκελάριου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη γερμανική καγκελαρία μετά την σύσταση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και το γεύμα εργασίας, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, οι οποίες εκδόθηκαν σε θερμό κλίμα, με κύρια θέματα την οικονομία, την Ουκρανία, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή άμυνα. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η νέα δυναμική στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Η Οικονομική Ανάκαμψη της Ελλάδας
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης υπογράμμισε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι “τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο”. Μετά από μια επιβλητική δεκαετή κρίση, η χώρα μας έχει καταφέρει να γίνει μια από τις πιο σταθερές οικονομίες της ευρωζώνης, με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχώς μειούμενη ανεργία. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ ο τουριστικός τομέας καταρρίπτει συνεχώς ρεκόρ, με τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμούν τη χώρα μας.
Ο κ. Μερτς εξέφρασε τον “τεράστιο σεβασμό” του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας μετά την κρίση και ειδικά από το 2019 και έπειτα, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανάκαμψη αυτή.
Κοινές Ευρωπαϊκές Προκλήσεις
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε την ανάγκη για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, ευχαριστώντας τη Γερμανία για την υποστήριξή της στην ελληνική θέση. “Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία”, δήλωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για ειλικρινή συζήτηση γύρω από το θέμα.
Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι η Γερμανία είναι προσεκτική όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι προκλήσεις στον αμυντικό τομέα πρέπει να γίνουν αποδεκτές ως νέα κανονικότητα.
Παράγοντες Στρατηγικής Σημασίας
Με αφορμή ερώτηση σχετικά με τις πωλήσεις Eurofighter στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ρόλος του να υποδεικνύει στην Γερμανία πώς να διαχειρίζεται τις πωλήσεις όπλων. Παράλληλα, αναγνώρισε την ανάγκη για συνεργασία και ότι οι χώρες που θέλουν να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη θα πρέπει να δείχνουν υψηλή συμμόρφωση με την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας.
Εξελίξεις στο Μεταναστευτικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας Αθήνας-Βερολίνου στο μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντάς το ως θέμα εθνικής ασφάλειας. Υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και την ορθή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών.
Η συζήτηση περιλάμβανε επίσης την εκεχειρία 30 ημερών για την Ουκρανία, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ανάγκη υποστήριξης της ειρηνικής διαδικασίας στην περιοχή.
Στρατηγική Σχέση Ελλάδας – Γερμανίας
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε νέες συνεργασίες με τη Γερμανία, εστιάζοντας στα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις διμερείς σχέσεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ελληνογερμανικής συνεργασίας για την ανάπτυξη των δύο χωρών. Κάλεσε τους γερμανούς επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους στις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα δεν θα βιώσει ξανά συνθήκες κρίσης όπως στην πρόσφατη ιστορία της.
Στην τρέχουσα συγκυρία, η συνάντηση των δύο ηγετών ενισχύει την προοπτική μιας ισχυρής και αποτελεσματικής συνεργασίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, προσβλέποντας σε λύσεις που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες στο μέλλον.