Μείωση Τιμών και Υπερπαραγωγή Πράσινης Ενέργειας τον Μάρτιο
Κατά το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινείται 30% κάτω από επίπεδα του Φεβρουαρίου. Αυτό έχει μειώσει τις πιέσεις που ασκούνται τόσο στους προμηθευτές για περισσότερες εκπτώσεις, όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, με στόχο τη συγκράτηση του κόστους για τους οικιακούς καταναλωτές.
Μέχρι τώρα, η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο ενέργειας για τον Μάρτιο διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται κυρίως σε ένα συνδυασμό παραγόντων: την αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μειωμένη ζήτηση, ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε εποχιακή βάση κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αυτές οι περίοδοι συνοδεύονται από ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους, γεγονός που ενισχύει την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, ενώ οι θερμοκρασίες, εκτός από περιόδους κακοκαιρίας, δεν απαιτούν τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού.
Ωστόσο, η υπερπαραγωγή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δημιουργεί “παράπλευρες απώλειες” στην ευστάθεια του δικτύου. Όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση, μπορούν να προκύψουν διακυμάνσεις στην τάση και τη συχνότητα, επηρεάζοντας τη σταθερότητα του δικτύου. Αυτά τα προβλήματα γίνονται πιο έντονα κατά τις περιόδους αργιών, όπως η τρέχουσα ενόψει της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα, όταν η ζήτηση είναι ακόμα πιο χαμηλή.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής, όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν επιλέξει να λάβουν έκτακτα μέτρα περιορισμού της “πράσινης” παραγωγής, μέσω αναγκαστικών περικοπών από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αυτή η εικόνα όχι μόνο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά και οι πιέσεις στο δίκτυο συνεχώς αυξάνονται, καθώς η παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ επεκτείνεται χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το 2024, όταν επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ, προστέθηκαν 580 μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, φτάνοντας την συνολική ισχύ στα 12,08 γιγαβάτ σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ. Συγκριτικά, η αιχμή της ζήτησης την περασμένη Κυριακή κυμάνθηκε κοντά στα 7 γιγαβάτ.
Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα των περικοπών παραγωγής από ΑΠΕ μπορεί να είναι η αποθήκευση ενέργειας, είτε μέσω υδροηλεκτρικών σταθμών με αντλιοταμίευση είτε μέσω μπαταριών μεγάλης ισχύος, οι οποίες αρχίζουν σταδιακά να εγκαθίστανται φέτος στο σύστημα. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους ζήτησης από γειτονικά συστήματα μπορούν επίσης να προσφέρουν λύσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ, είναι δύσκολο να εξαλείφονται πλήρως οι περικοπές.
Η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν κρίσιμα στοιχεία στον τομέα της ενέργειας, με κύριο στόχο την καλύτερη διαχείριση των πόρων αλλά και την εξασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας για τις τελευταίες ειδήσεις στον τομέα ενέργειας και άλλες ανάπτυξης στην Ελλάδα και τον κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα και επισκεφθείτε τη σελίδα μας για περισσότερες λεπτομέρειες.