Σεισμική Δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Αναλύσεις και Ανησυχίες
«Είχαμε πάνω από 20.000 σεισμούς μέσα σε 25 ημέρες. Υπήρχε πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας τόσο στην Καλντέρα της Σαντορίνης όσο και στο Κολόμπο, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται έξω από την Καλντέρα. Επιπλέον, υπήρχε ένα σύνολο γεωθερμικών φαινομένων που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν αμέσως μετά από μια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε στο ΕΡΤNews ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Στο ασυρμάτιο πρόγραμμα «Newsroom», μίλησε για τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τον κίνδυνο ενός σεισμού μεγέθους 6-6,5 Ρίχτερ. «Οι επιστήμονες διαπίστωσαν από την αρχή ότι η περιοχή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έναν σεισμό της τάξεως αυτής. Αυτή η ανησυχία αποτέλεσε τη βάση για την ενημέρωση τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των επιχειρησιακών φορέων. Δεν ήταν απλή υπόθεση, αλλά ένα σενάριο που τελικά επιβεβαιώθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Όταν ρωτήθηκε για τη δυσκολότερη ημέρα που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, απάντησε ότι «ήταν η 13η Φεβρουαρίου, όταν η Σαντορίνη παρουσίασε αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα για σχεδόν τέσσερις ώρες. Ένα ποτήρι στο τραπέζι έτρεμε για τρεις ώρες. Φοβηθήκαμε ότι μπορεί να υπάρξει μερική κατάρρευση σε κάποιες περιοχές. Ευτυχώς, η κατάσταση εκτονώθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».
Ο καθηγητής ανέφερε επίσης την κλοπή πολύτιμου εξοπλισμού από τον σεισμολογικό σταθμό στην περιοχή, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την παρακολούθηση των σεισμών. «Το όφελος για τον κλέφτη μπορεί να είναι μόλις 100 ευρώ, ωστόσο ένας σταθμός κοστίζει 30.000 ευρώ και η απώλεια του έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Αυτή δεν είναι απλή κλοπή, αλλά πράξη που στερεί από την κοινωνία κρίσιμες πληροφορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λέκκας, κατά τη διάρκεια του εορτασμού για την «Ώρα της Γης», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ό,τι είχαν αρχικά εκτιμήσει οι επιστήμονες. «Δυστυχώς, η κλιματική κρίση ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πιστεύαμε ότι θα μας επηρεάσει σοβαρά μετά το 2030-2040, αλλά ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της», ανέφερε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς των πολιτών: «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Συνεχίζουμε να πλένουμε τα αυτοκίνητά μας και να σπαταλάμε πολύτιμο πόσιμο νερό χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεν αλλάξουμε στάση, το κόστος θα είναι υψηλό», επισήμανε με έμφαση.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος