argosaronikos365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προοδευτικές Διαπραγματεύσεις για την Επανένωση των Γλυπτών: Δηλώσεις από το Λονδίνο στο ΕΡΤNews

Κοινοποίηση

Η διαδικασία επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η διαδικασία της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και οι σχετικές διαπραγματεύσεις αποτελούν το επίκεντρο ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα στο London School of Economics στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η γνωστή συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ συμμετείχε στις συζητήσεις, προσδιορίζοντας τη σημασία της επανένωσης. Επίσης, η πρόεδρος της Bρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν περισσότερο από ποτέ». Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι η τρέχουσα ανοικοδόμηση του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται να προσφέρει μια «τέλεια στιγμή» για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα, την φυσική τους θέση.

Νομικές Πτυχές και Θέματα Ιδιοκτησίας

Σύμφωνα με τον Μαρκ Στήβενς, δικηγόρο και ειδικό σε θέματα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, «τα γλυπτά είναι προϊόν κλοπής». Αναλύοντας την νομική διάσταση της υπόθεσης, επεσήμανε ότι «αυτά εκλάπησαν κατά την εποχή του Λόρδου Έλγιν και ποτέ δεν ήταν δικά του». Είναι σαφές, σύμφωνα με τον Στήβενς, ότι «όταν έχεις κλέψει κάτι, ποτέ δεν αποκτάς τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό». Η νομική αυτή θέση παρέχει μια ακόμη βάση για τις απαιτήσεις επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, ενισχύοντας την πρόσκληση για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δημόσια Υποστήριξη και Ιδέες για το Μέλλον

Η Βικτώρια Χίσλοπ υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της συνοχής του έργου τέχνης, τονίζοντας: «Μιλάμε για ένα έργο τέχνης το οποίο είναι σε κομμάτια και πρέπει να είναι ολόκληρο». Η υποστήριξή της για το ζήτημα ενισχύεται από την υποστήριξη του Κιρ Στάρμερ, ο οποίος φέρεται να είναι υπέρ της επανένωσης. Στο πλαίσιο των γενικών συζητήσεων, προτάθηκε από τον διευθυντή του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας η δημιουργία τρισδιάστατων ρεπλίκων των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Ρότζερ Μίτσελ, διευθυντής του Ινστιτούτου, σημείωσε ότι «με τη διατήρηση ακριβών αντιγράφων των Γλυπτών, το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει τον ρόλο του, ενώ τα γλυπτά θα επιστρέψουν στην ιστορική και πολιτιστική τους θέση». Το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό, με οργανώσεις και προσωπικότητες του πολιτιστικού τομέα να πιέζουν για μια λύση.

Ανταπόκριση από τη Νατάσα Καντζάβελου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενίσχυση Συνεργασίας Ελλάδας – Φινλανδίας στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας: Συνάντηση Υπουργών για την Αντιμετώπιση Ακραίων Καιρικών Φαινομένων

user 3

ΠΑΣΟΚ: Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα 2 μελών που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών

admin

Ιστορικά Ύψη για Χρυσό και Πετρέλαιο: Αναλύοντας την Όξυνση στην Παγκόσμια Οικονομία

user 3