Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Η τελική αναμέτρηση πριν τον δεύτερο γύρο
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ντανιέλ Νομπόα, και η αντίπαλός του, Λουΐσα Γκονσάλες, ολοκλήρωσαν τις εκστρατείες τους χθες Πέμπτη, ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί μεθαύριο Κυριακή στο λιμάνι της Γουαγιακίλ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και έναν χώρο που έχει γίνει θέατρο αυξανόμενης βίας, καθώς και κόμβος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Η Γουαγιακίλ, γνωστή ως οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, είναι σημαντικός κόμβος διακίνησης κοκαΐνης που παράγεται στις γειτονικές χώρες, την Κολομβία και το Περού. Η πόλη είναι επίσης η γενέτειρα του απερχόμενου προεδρού και έχει σφραγιστεί από τον πολιτικό διχασμό και τη συνεχιζόμενη προοπτική της βίας στην χώρα.
Μετά από έναν εξαιρετικά αμφίρροπο πρώτο γύρο τον Φεβρουάριο, όπου ο Ντανιέλ Νομπόα κέρδισε με ελάχιστη διαφορά, οι υποψήφιοι αναζητούν το τελευταίο τους μονοπάτι για να πείσουν τους αναποφάσιστους, σε μια χώρα όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική. Η εκστρατεία τους είχε χαρακτηρίσει το κλίμα αυξανόμενης έντασης, με πικρές αντεγκλήσεις και κατηγορίες για διαφθορά και συνεργασία με συμμορίες ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Κρους, 50 ετών και αυτοαπασχολούμενο στην Κίτο, «είχαμε περισσότερες επιθέσεις παρά προτάσεις» κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. Το κλίμα των εκλογών είναι επιβαρυμένο από ένα διαρκές κύμα βίας, με τον Ισημερινό να βιώνει την αιματηρότερη αρχή του χρόνου στην ιστορία του, έχοντας χαρακτηριστεί παλαιότερα ως όαση ειρήνης στην περιοχή.
Η χώρα πλήττεται από «παραβατικότητα, διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα και εκβιασμούς», σημείωσε ο Αλφρέδο Κουκαλόν, τουριστικός οδηγός από τη Γουαγιακίλ. Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι και ο δεύτερος γύρος θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπος, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1970.
«Η οικονομία έχει υποστεί σφοδρή εξασθένηση», είπε ο Φελίπε Γκαρσία, δικηγόρος 24 ετών, αναφερόμενος στον τρόπο που αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας υπό την ηγεσία του προεδρικού Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος είναι μόλις 37 ετών. Ο Νομπόα προτιμά την χρήση ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτική του προπαγάνδα, προβάλλοντας μια εικόνα ενός δυναμικού ηγέτη που μάχεται το οργανωμένο έγκλημα.
Στην αντίθετη πλευρά, η Λουΐσα Γκονσάλες, η υποψήφια της αριστεράς, τονίζει την εμπειρία της και τη στήριξή της στους πολίτες, γράφοντας στη διάρκεια της εκστρατείας ότι είναι «η μόνη μητέρα που γνωρίζει τις δυσκολίες των πολιτών». Αποτελεί και αυτή ένα σύμβολο αντίστασης απέναντι σε έναν πλούσιο πρόεδρο που δεν αναγνωρίζει τα προβλήματα των λιγότερο προνομιούχων.
Μετά τον πρώτο γύρο, ο Νομπόα κατήγγειλε παρατυπίες, τις οποίες ωστόσο απέρριψαν οι διεθνείς παρατηρητές. Ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν και από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, που προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος ο Νομπόα να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα σε περίπτωση ήττας.
Η Γκονσάλες, που υποστηρίζεται από τον πρώην πρόεδρο Κορέα, αναδεικνύει και την στήριξή της στο μεγαλύτερο κίνημα αυτοχθόνων του Ισημερινού, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να αλλάξει την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες σήμερα.