Πολιτική Διαμάχη حول την Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή
Η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, την χαρακτηρίζει ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη. Η προτεινόμενη επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει πιθανές ποινικές ευθύνες των πρώην Υπουργών Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και άλλων υφυπουργών που είχαν εμπλοκή στην παρακολούθηση των υποδομών.
Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πρόταση αυτή έχει αναδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εκτείνεται σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, δηλαδή από το 2016 και έπειτα, και περιλαμβάνει συνολικά οκτώ πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις.
Αυτά τα πρόσωπα εκτός των Καραμανλή και Σπίρτζη περιλαμβάνουν τους υφυπουργούς Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο, καθώς και τους πρώην υφυπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάνη, και Θάνο Μωραΐτη.
Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πηγές της, χαρακτηρίζει την πρόταση ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και δεν δέχεται την νομική βάση του κατηγορητηρίου.
«Φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει αντιγράψει τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας», σημειώνουν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι διοικητική και όχι ποινική. Παράλληλα, αναφέρουν ότι οι υπηρεσιακοί διευθυντές δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που αφορούν πολιτικές αποφάσεις.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η πρόταση δεν στηρίζεται σε solid στοιχεία, και προσδιόρισε ότι το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα δεν εμπίπτει στην περίπτωση που εξετάζεται. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών που οδήγησε στη συγκεκριμένη τραγωδία.
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι οι πρώην υπουργοί επέτρεψαν τη λειτουργία μιας ανασφαλούς σιδηροδρομικής σύνδεσης, παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους, και υποστηρίζει ότι αυτή η αμέλεια οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, επισημαίνει την ανάγκη να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις στο πλαίσιο των νομικών διαδικασιών.
Στη συζήτηση συμμετέχουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ, το οποίο δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ελεγχόμενοι θα έλθουν ενώπιον της επιτροπής.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εξέφρασε ανησυχία για τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η προανακριτική επιτροπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκάλυψη των γεγονότων. Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να κατατεθεί αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που να περιλαμβάνει όχι μόνο τους εμπλεκόμενους υπουργούς αλλά και τον Πρωθυπουργό.
Η πολιτική αυτή πρόταση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών διαφορών που έχουν προκύψει με αφορμή την τραγωδία, αν και η κυβερνητική εκπροσώπηση επιμένει στην απάντηση και στην απόρριψη αυτών των κατηγοριών.