argosaronikos365.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παναμάς: Κατηγορηματική Άρνηση για την Επιστροφή Αμερικανικών Στρατευμάτων

Κοινοποίηση

Η Θέση του Παναμά για την Επιστροφή Αμερικανικών Στρατευμάτων

Ο υπουργός Άμυνας του Παναμά απέρριψε με απόλυτο τρόπο την ιδέα επαναφοράς αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η «ασφάλεια» της Διώρυγας, που αποτελεί κομβικό σημείο σύνδεσης μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού. Η δήλωση αυτή εκστομίστηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ.

«Ο Παναμάς έχει ξεκαθαρίσει μέσω του προεδρικού γραφείου ότι η χώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί στρατιωτικές βάσεις ή αμυντικές εγκαταστάσεις», ανέφερε ο Φρανκ Αμπρέγο δίπλα στον κ. Χέγκσεθ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης στην πρωτεύουσα της κεντρικής Αμερικής.

Ο ηγέτης του αμερικανικού Πενταγώνου, μετά την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψης στον Παναμά, συζήτησε την πιθανότητα επαναλειτουργίας στρατιωτικής βάσης ή αεροναυτικού σταθμού, υπογραμμίζοντας ότι αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεργάζονται με παναμαϊκά στρατεύματα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Διώρυγας.

Μέσα στο πλαίσιο της προπαγάνδας, το NBC News ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα ζητούσε από τις ένοπλες δυνάμεις να εξετάσουν δυνατότητες επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Παναμά. Αυτή η είδηση είχε ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και τον έντονο προβληματισμό της παναμαϊκής κυβέρνησης, καθώς η αμερικανική στρατιωτική παρουσία απουσιάζει από τη χώρα εδώ και 25 χρόνια, εκτός από περιπτώσεις κοινών ασκήσεων.

Η ιστορία των αμερικανικών στρατευμάτων στον Παναμά ξεκινά με την επίθεση που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 1989 για την ανατροπή του δικτάτορα Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγα, ο οποίος κατηγορείτο για διακίνηση ναρκωτικών. Ακολούθως, το 1994, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησης των στρατιωτικών τους βάσεων, με την τελική παράδοση διαχείρισης της Διώρυγας στις παναμαϊκές αρχές να πραγματοποιείται στις 31 Δεκεμβρίου 1999.

Η Διώρυγα, η οποία κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ και εγκαινιάστηκε το 1914, παραδόθηκε στους Παναμαϊκούς το 1999 ως αποτέλεσμα διμερών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί επί προεδρίας του Δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ. Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα «διεκδικήσει» τη Διώρυγα, εκφράζοντας φόβους ότι χρειάζεται να περιορισθεί η επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Ο κ. Χέγκσεθ επανέλαβε την αμερικανική απαίτηση να χρησιμοποιείται η Διώρυγα «κατά προτεραιότητα και δωρεάν» από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Από την πλευρά του, ο υπουργός αρμόδιος για τη Διώρυγα, Χοσέ Ραμόν Ικάσα, μίλησε για τη δημιουργία «μηχανισμού» που θα επιτρέπει στα πολεμικά πλοία και τα βοηθητικά σκάφη να επωφελούνται από ένα σύστημα αμοιβής για τις υπηρεσίες τους, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους χρήσης της Διώρυγας, χωρίς να συνεπάγεται ότι θα χρησιμοποιούνται «δωρεάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εννέα Συλληφθέντες στην Ουκρανία για Σχεδιασμό Τρομοκρατικών Επιθέσεων με Ρωσική Καθοδήγηση

user 3

Καιρός: Ψυχρές θερμοκρασίες και παγετός έως την Τετάρτη – Ανάκαμψη του καιρού από Πέμπτη

user 3

Το Μυστήριο του Πορτραίτου: Το Προσωπικό Δώρο του Πούτιν στον Τραμπ

user 3