Διευκρινίσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Η τοποθέτησή του ήρθε μετά από ερωτήσεις και παρατηρήσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, όσον αφορά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το 50% του νέου προγράμματος εξοπλισμών έχει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ποσοστό που προσεγγίζει τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό των 18,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τα 28 προγράμματα, τα 14 μπορούν να εκτελούνται αποκλειστικά από ελληνικές εταιρείες, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα του εγχώριου τομέα να αναλάβει την υλοποίηση των σχετικών έργων.
Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της διαφάνειας στη διαδικασία κατάθεσης και υλοποίησης των αμυντικών προγραμμάτων, αναφέροντας ότι η υποχρέωση της χώρας να διαθέτει μακροχρόνιο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών νομοθετήθηκε το 2010. Από τότε, δεν είχε κατατεθεί καμία πρόταση για δεκαετές πρόγραμμα, το οποίο τώρα είναι το πρώτο που κατατίθεται και αναμένεται να συζητηθεί από την Επιτροπή Εξοπλιστικών και τη Βουλή.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε επίσης τη θέση του για την αποφυγή πολιτικής αντιπαράθεσης σε θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Επισημαίνοντας ότι αν και δεν έγιναν όλα άψογα, οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται σε σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξοπλισμών.
Αναφερόμενος στις στρατηγικές αλλαγές που προγραμματίζονται, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προνοεί για μια συνολική αλλαγή προσέγγισης. Συγκεκριμένα, η νέα στρατηγική θα εγκαταλείψει την παραδοσιακή αντίληψη ότι ο στόλος υπερασπίζεται το Αιγαίο, και θα στραφεί σε μια πλήρως ανανεωμένη λογική άμυνας, όπως η «Ασπίδα του Αχιλλέα». Αυτή η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει ένα περίπλοκο και οικονομικό σύστημα αμυντικών μέτρων κατά των απειλών όπως οι πύραυλοι, τα αεροπλάνα, και τα drones, δίνοντας έτσι περισσότερη ευελιξία και στρατηγική αξία στα πολεμικά πλοία.
Σημαντικά βήματα διαφάνειας προτείνει ο Υπουργός, περιλαμβάνοντας:
- Μονομερή αποποινικοποίηση της επιλογής του επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών, με διορισμό μόνιμου αξιωματικού από το ΓΕΕΘΑ.
- Διάταξη για μόνιμο νομικό σύμβουλο του κράτους για τον τομέα του εξοπλισμού.
- Αλλαγές στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με μέλη μακράς θητείας.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου, με τροποποιήσεις για τη λειτουργία της Επιτροπής.
- Τοποθέτηση στρατιωτικού εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου.
- Προγραμματισμός συντονισμού κάθε 6 μήνες για ενημέρωση της Βουλής.
- Αναβάθμιση του ορίου ενεργοποίησης των προγραμμάτων εξοπλισμών από 30 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Υπουργός κατέληξε τονίζοντας πως απαιτείται μια νέα αντίληψη σχετικά με την εθνική άμυνα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί συλλογικά και συνεκτικά. Η επιτυχία του προγράμματος, το οποίο εκτείνεται από την ένδυση του στρατιώτη έως τους δορυφόρους, θα δώσει στην Ελλάδα τις πραγματικές δυνατότητες υπεράσπισης της πατρίδας, υπερβαίνοντας την απλή ρητορική.
Για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, επισκεφθείτε το ertnews.gr.
Δείτε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Ακολουθήστε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Γίνετε μέλη του καναλιού μας στο YouTube
Γίνετε μέλη στο κανάλι μας στο Viber.
Προσοχή! Η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου είναι επιτρεπτή όχι αυτολεξεί ή μέρους αυτών, μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται ως Πηγή
– Σε μία από τις δύο θέσεις να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.