Νέος Πρωθυπουργός στο Περού: Πολιτική Απιστία και Διαμαρτυρίες
Η Περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε προχώρησε στην ονομασία του τέταρτου πρωθυπουργού της σε λιγότερο από τρία χρόνια, κίνηση που έρχεται ακριβώς την ώρα που η χώρα βιώνει εκρηκτική αυξημένη βία από τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο γενικευμένης δυσαρέσκειας μέσα από διαδηλώσεις και μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών.
Η παραίτηση του Γουστάβο Αδριανσέν, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός και ήταν στενός συνεργάτης της Μπολουάρτε, ήρθε την Τρίτη προτού είτε διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας στο Κογκρέσο. Η κυβερνητική κρίση επιδεινώθηκε, καθώς οι πολιτικοί τόνοι ανεβαίνουν πλαισιωμένοι από την αύξηση των εγκληματικών ενεργειών, οι οποίες προκαλούν φόβο και αναστάτωση στον πληθυσμό του Περού.
Ο νέος πρωθυπουργός, Εδουάρδο Αράνια, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ορκίστηκε τη χθεσινή ημέρα και αναλαμβάνει καθήκοντα σε έναν πολιτικά αβέβαιο κόσμο. Η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία έχει υποστεί σοβαρούς πολιτικούς κραδασμούς με τη δημοτικότητα της να κυμαίνεται γύρω από το 2% σύμφωνα με τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία, ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την πορεία αυτή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Μπολουάρτε, μέρος της πολιτικής που έχει προκαλέσει διαρκείς αναταράξεις στο Περού τους τελευταίους μήνες, προχώρησε σε αλλαγές υπουργών πριν την καταψήφιση του Αδριανσέν. Οι πρακτικές της έγιναν αντικείμενο έντονης δημόσιας κριτικής, και πλήθος πολιτών ζητεί την απομάκρυνση της και της ομάδας της, λόγω της αδυναμίας τους να ενισχύσουν την ασφάλεια και να περιορίσουν την εγκληματικότητα.
Η πολιτική αναστάτωση στο Περού δεν είναι καινούργια. Η χώρα έχει βιώσει σειρά από κρίσεις και ανατροπές, με έξι προεδρίες να έχουν καταγραφεί σε λιγότερα από εννέα χρόνια. Η Μπολουάρτε ανέλαβε την εξουσία το 2022 ύστερα από την απομάκρυνση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, γεγονός που πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες. Από αυτές τις κινητοποιήσεις, πολλές κατέληξαν βίαια, με τουλάχιστον 50 θύματα.
Στη διάρκεια της θητείας της, η Μπολουάρτε βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων, όπως το γνωστό «Rolex-gate», το οποίο σχετίζεται με αδήλωτα ρολόγια και κοσμήματα. Επίσης, υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά την κρυφή πλαστική επέμβαση που υποβλήθηκε, που έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί σύμφωνα με τον νόμο. Σημαντικό είναι ότι η πρόεδρος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση για ταξίδι στο Βατικανό, γεγονός που δείχνει τη ζοφερή κατάσταση στις σχέσεις με το κοινοβούλιο.
Η ανασφάλεια και οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες για συγκρούσεις και φαινόμενα βίας είναι στοιχεία που συνεχίζουν να καταδυναστεύουν το Περού. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο πολιτικό κλίμα, οι πολίτες προσπαθούν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, ελπίζοντας για μια καλύτερη πολιτική πορεία που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία τους.