Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες Διάσωσης στη Μιανμάρ Πέντε Ημέρες Μετά τον Σεισμό
Οι διασώστες στη Μιανμάρ συνεχίζουν τις εντολές επιζώντων πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε τη χώρα. Παρά την ελπίδα που διατηρείται, οι αναφορές υποδεικνύουν ότι η αναζήτηση επιζώντων δυσκολεύει καθώς, με την πάροδο του χρόνου, τα περισσότερα ευρήματα αφορούν tragically σορούς.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω των στρατιωτικών επιθέσεων της χούντας εναντίον δυνάμεων αντίστασης, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις προσπάθειες διάσωσης. Μάλιστα, σε ενέργεια χρήζουσα αποδοχής, η χούντα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 2 έως τις 22 Απριλίου, ώστε να διευκολυνθούν οι ανθρωπιστικές εργασίες ανασυγκρότησης.
Στο ενημερωτικό δελτίο του, το κρατικό κανάλι MRTV ανέφερε ότι η εν λόγω κατάπαυση του πυρός είχε σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα νωρίτερα από τις καταστροφές.
Καταστροφές και Ανθρώπινες Απώλειες
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 2.886, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 4.639. Τοπικές πηγές ωστόσο, τονίζουν ότι αυτός ο αριθμούς μπορεί να είναι κατά πολύ υψηλότερος.
Στη πρωτεύουσα, Ναϊπιντάου, μια ομάδα διασωστών από την Τουρκία, μαζί με ντόπιους εθελοντές, χρησιμοποίησε ενδοσκοπική κάμερα για να εντοπίσει τον Νάινγκ Λίν Τουν, ο οποίος είχε παγιδευτεί σε κατεστραμμένο ξενοδοχείο. Πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, τον απελευθέρωσαν και κατέγραψαν την υποστήριξή του από μια τρύπα που είχε ανοιχτεί στην κατασκευή.
Συγκλονιστική είναι η εικόνα του Νάινγκ Λίν Τουν, ο οποίος εμφανίστηκε αδύνατος και καλυμμένος με σκόνη, αλλά σώος και αβλαβής, όπως κατέγραψε βίντεο που δημοσίευσε η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Αργότερα σύσσωμη η κοινότητα γιόρτασε την απελευθέρωση ενός άλλου άνδρα από το ίδιο κτήριο, πάνω από 121 ώρες μετά το σεισμό.
Επιπλέον, ένας άλλος άνδρας διασώθηκε από μία ομάδα Μαλαισιανών συνεργατών από ένα κατεστραμμένο ξενώνα στην κωμόπολη Σαγκάινγκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Αντιδράσεις και Ανθρωπιστικές Ανάγκες
Ο σεισμός είχε αντίκτυπο και σε περιοχές της γειτονικής Ταϊλάνδης, προκαλώντας την κατάρρευση υπό κατασκευή ουρανοξύστη στη Μπανγκόκ, με συνέπεια να χαθούν 22 ζωές και να τραυματισθούν 35 άτομα, κυρίως εργάτες του εργοταξίου.
Η ανησυχία για την κατάσταση των επιζώντων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Όπως δηλώνει ο Μοχάμεντ Ρίγιας, διευθυντής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Μιανμάρ, οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι απελπιστικές. Με τα νοσοκομεία γεμάτα και την έλλειψη φαρμάκων να είναι ορατή, οι κίνδυνοι από υδατογενείς ασθένειες επίσης αυξάνονται.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα επόμενα εβδομάδες μπορεί να απαιτηθούν προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά η πλήρης έκταση της καταστροφής, ενώ οι υποδομές επικοινωνίας έχουν σταματήσει να λειτουργούν, καθιστώντας τις μετακινήσεις δύσβατες. Οι άνθρωποι σ’ αυτές τις περιοχές χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, καθαρό νερό, τροφές και άλλα αναγκαία αγαθά.
Διεθνής Αντίκτυπος και Αναγκαία Βοήθεια
Η Συμμαχία των Τριών Αδελφοτήτων, μια από τις κυριότερες ένοπλες ομάδες της χώρας, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μονομερή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, αρχηγός της στρατιωτικής κυβέρνησης, αρχικά απέρριψε την πρόταση, αλλά τελικά αποδέχθηκε.
Η διεθνής κοινότητα έχει επωφεληθεί να προσφέρει βοήθεια, με χώρες όπως η Αυστραλία και η Ινδία να ανακοινώνουν σημαντική στήριξη. Η Αυστραλία έχει υποσχεθεί 4,5 εκατομμύρια δολάρια, και η Ινδία έχει αποστείλει μια ομάδα 200 διασωστών, καθώς και προμήθειες μέσω αεροπλάνων και πλοίων του πολεμικού ναυτικού.
Η έκταση της καταστροφής σε περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων παραμένει περίπλοκη και ασαφής, με περισσότερες πληροφορίες να προέρχονται κυρίως από το Μανταλέι και το Ναϊπιντάου. Εντωμεταξύ, οι συνθήκες υποδομών και επικοινωνίας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές έχουν επηρεαστεί σοβαρά λόγω της καταστροφής.
Οι αναφορές για θ fatalities συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για θανάτους σε περισσότερες απ’ αυτές τις περιοχές. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πιο αναγκαία από ποτέ, με εκατομμύρια ανθρώπους να είναι σε κίνδυνο.
Πηγές: AFP, Reuters