Η Διάλυση Πολιτικών Κομμάτων στο Μάλι από τη Στρατιωτική Χούντα
Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά το Μάλι ανακοίνωσε σήμερα την διάλυση όλων των «πολιτικών κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων», όπως προκύπτει από προεδρικό διάταγμα που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση. Αυτή η κίνηση αναδεικνύει την αυξανόμενη καταπίεση των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί σε πολιτική αβεβαιότητα και αναταραχή από την εκδίωξη των δημοκρατικά εκλεγμένων αρχών μέσω δύο πραξικοπημάτων το 2020 και το 2021.
Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για την αντιπολίτευση, η οποία ανέμενε έναν τέτοιο περιορισμό εδώ και εβδομάδες. Οι στρατιωτικοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις πολιτικές δραστηριότητες των πολιτών και οργανώσεων, καθιστώντας τις ελευθερίες όλο και πιο περιορισμένες.
Πρακτικές Αποκλεισμού των Μέσων Ενημέρωσης
Τα γεγονότα αυτά καταγράφονται σε μια συγκυρία όπου η χούντα έχει αναστείλει επίσης τη μετάδοση του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού TV5 Monde, το οποίο κατηγορήθηκε για «έλλειψη αμεροληψίας» σε ρεπορτάζ σχετικό με διαδήλωση της αντιπολίτευσης. Στις 3 Μαΐου, παρά τις απαγορεύσεις, ορισμένα κόμματα οργάνωσαν διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπαμακό, καταδεικνύοντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο καθεστώς και ζητώντας αλλαγές.
Το Νομικό Πλαίσιο και οι Αντιφρονούντες
Η χούντα προχώρησε σήμερα στην κατάργηση του Χάρτη των κομμάτων, που καθόριζε το νομικό και δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας τους, θέτοντας σε κίνδυνο τα περίπου 300 πολιτικά κόμματα που υπάρχουν σήμερα στο Μάλι. «Τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις πολιτικού χαρακτήρα διαλύονται σε όλη την επικράτεια», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικών Μεταρρυθμίσεων, Μαμανί Νασιρέ, στην τηλεόραση. Πριν από μια εβδομάδα, η στρατιωτική διοίκηση είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση στις πολιτικές δραστηριότητες με πρόσχημα τη δημόσια τάξη.
Επιπτώσεις και Αντίκτυποι
To Σύνταγμα του 1992 εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης, την συνάθροιση και τον πολιτικό pluralism. Στα πλαίσια αυτά, περίπου 100 κόμματα έχουν συνασπισθεί για να ζητήσουν την ολοκλήρωση της πολιτικοστρατιωτικής μετάβασης μέχρι τα τέλη του 2025, απαιτώντας παράλληλα διαφάνεια και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην συνταγματική τάξη. Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν αρχικά δεσμευθεί να παραχωρήσουν την εξουσία στους εκλεγμένους πολιτικούς τον Μάρτιο του 2024, δέσμευση που δεν έχει μέχρι στιγμής τηρηθεί.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Μάλι, σε συνδυασμό με τους γείτονες Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο, υπόκεινται σε στρατιωτικές κυβερνήσεις που συνεργάζονται εντός του πλαισίου της Συμμαχίας των Χωρών του Σάχελ. Οι οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις αυτές για καταστολή των φωνών των αντιφρονούντων, επικαλούμενες τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών» ως δικαιολογία για τις επιθέσεις κατά των πολιτικών δικαιωμάτων. Η κατάσταση αυτή υποδεικνύει τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές που περνούν οι πολίτες.