argosaronikos365.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυβερνοασφάλεια και Ηλεκτρονικές Απάτες: Στρατηγικές Προστασίας και Έγκαιρη Αντίληψη

Κοινοποίηση

Η Αύξηση των Ηλεκτρονικών Απατών και η Σημασία της Προστασίας

Ο Μάνος Μεϊμαράκης, ειδικός σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών, μίλησε στην ΕΡΤ1 για τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή των ηλεκτρονικών απατών, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις κλωνοποίησης προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος αποκάλυψε την προσωπική του εμπειρία, αναφέροντας ότι έχει πέσει θύμα κλωνοποίησης του προφίλ του δέκα φορές, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Όπως υπογράμμισε, «κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει» από αυτές τις επιθέσεις, καθώς οι δράστες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και υιοθετούν το στυλ επικοινωνίας του θύματος, προσπαθώντας να εξαπατήσουν φίλους ή ακόλουθους ζητώντας χρήματα ή επενδύσεις.

Στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;», ο έμπειρος δημοσιογράφος κυβερνοασφάλειας περιγράφει μια πρόσφατη επώδυνη περίπτωση, όπου ένα ψεύτικο προφίλ του στο TikTok κατάφερε να εξαπατήσει ένα θύμα να επενδύσει 1.350 ευρώ σε κρυπτονόμισμα. Το θύμα, πιστεύοντας ότι επικοινωνούσε με τον πραγματικό Μάνο Μεϊμαράκη, αντιλήφθηκε την απάτη όταν ήταν ήδη αργά. Ο Μάνος σχολίασε ότι ο επενδυτής του είπε ότι «θα κάνει μήνυση», αν και ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη για την ψεύτικη επικοινωνία.

Μηχανισμοί Δράσης των Επιτήδειων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη Ζωή Κρονάκη και τον Τάσο Ιορδανίδη, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως οι επιτήδειοι παρακολουθούν τη δημόσια παρουσία του θύματος στα social media και χρησιμοποιούν γλωσσικά μοντέλα για να μιμηθούν τον τρόπο γραφής και ομιλίας του. Έπειτα, επικοινωνούν με φίλους ή γνωστούς του θύματος με σκοπό την οικονομική τους εκμετάλλευση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ακόμα και οι πιο αναγνωρίσιμοι άνθρωποι δεν μπορούν να προστατευτούν πλήρως» από τέτοιες επιθέσεις.

Αναφερόμενος στα νομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα θύμα κλωνοποίησης, τόνισε ότι οι εξαπατημένοι συχνά καταθέτουν μήνυση «κατά παντός υπευθύνου», γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε ενοχλήσεις ή και έρευνες κατά της ίδιας τους της ύπαρξης.

Για την πρόληψη της εξαπάτησης στο διαδίκτυο, ο κ. Μεϊμαράκης προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα προστασίας που μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες in order to avoid being victimized:

  • Ενημέρωση φίλων και γνωστών για την ύπαρξη ψεύτικων προφίλ.
  • Διαγραφή ύποπτων μηνυμάτων που περιέχουν συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία.
  • Τακτική αναβάθμιση λογισμικού ασφαλείας σε κινητά και υπολογιστές.
  • Επικοινωνία με ειδικούς σε περιπτώσεις απάτης για ανάλυση συσκευών και συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Μάνος Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και είναι αναγκαίο να βρεθούν κατάλληλοι τρόποι προστασίας για τους πολίτες. Τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ηλεκτρονικές απάτες και παράλληλα προειδοποίησε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με μηνύματα που φαίνονται ύποπτα, αποφεύγοντας να εμπιστεύεται άγνωστες πηγές.

Σχετικές ειδήσεις:

Στα άδυτα του dark web – Τα αχαρτογράφητα νερά του διαδικτύου (video)

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο ertnews.gr.

Δείτε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Ακολουθήστε μας στο Facebook
Ενημερωθείτε από το Twitter
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του άρθρου αυτού (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έφηβη ξεπερνά τις προκλήσεις μετά από μια σπάνια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο

user 3

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – Σύγκρουση για τον κατώτατο μισθό

admin

Πρόωρες Προεδρικές Εκλογές στη Νότια Κορέα: Η Ημέρα της Απόφασης στις 3 Ιουνίου μετά την Απομάκρυνση του Γιουν Σουκ Γέολ

user 3