argosaronikos365.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθοδηγώντας την Επικοινωνία: Λάθη που Πρέπει να Αποφεύγετε με τα Ενήλικα Παιδιά σας

Κοινοποίηση

Προσεγγίζοντας την επικοινωνία με τα ενήλικα παιδιά

Πρόσφατα, όταν επισκέφτηκα ένα σούπερ μάρκετ, βρέθηκα αντιμέτωπος με ενορχηστρωμένες σκέψεις σχετικά με την γονεϊκή επικοινωνία εντός του οικογενειακού πλαισίου. Ένιωσα αμηχανία μπροστά στα ράφια λόγω των τιμών των προϊόντων. Ωστόσο, πριν προλάβω να επηρεαστώ περαιτέρω, μια αγνώστων στοιχείων κυρία με κοίταξε και είπε: «Ήρθαμε στο κοσμηματοπωλείο για ψώνια…». Αυτή η ατάκα, γεμάτη χιούμορ, μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με ένα χαμόγελο και χωρίς να προχωρήσουμε στις αγορές μας. Στον επόμενο διάδρομο, όμως, ήρθε μια κατάσταση που με έκανε να σκεφτώ περισσότερο: είδα μια μητέρα να μαλώνει τον γιο της, ο οποίος φαινόταν γύρω στα 30, ενώ εκείνη ήταν περίπου 60. Ενώ η κατάσταση φαινόταν άσχημη, επηρεάστηκα περισσότερο από τις λέξεις της, όταν είπε: «Θυσίασα τα πάντα για σένα». Αυτή η φράση είναι ένας καθρέφτης των σχέσεων και του πώς οι λέξεις μπορούν να προκαλέσουν συγκρούσεις αν δεν χρησιμοποιηθούν με προσοχή.

Αυτή η εμπειρία μου θύμισε την ανάγκη να αναγνωρίσουμε πως δεν έχει σημασία η ηλικία των παιδιών μας—είναι ανεξάρτητα, μεγάλα και χρειάζονται σεβασμό και επικοινωνία στην οποία δεν συμμετέχει η συναισθηματική πίεση. Η ανάγκη των ενηλίκων παιδιών να αισθάνονται εκτιμημένα, αγαπημένα και σεβαστά είναι θεμελιώδης.

Λάθος μήνυμα: Ορισμένες εκφράσεις που πρέπει να αποφευχθούν

Κάποιες φράσεις σε περιόδους γονεϊκής αλληλεπίδρασης μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση και να οδηγούν σε αποξένωση ανάμεσα στους γονείς και τα ενήλικα παιδιά. Παρακάτω αναλύονται κάποιες από αυτές τις εκφράσεις που καλό είναι να πρωταγωνιστήσουν στη συνειδητοποίηση μας ώστε να αποφεύγονται:

«Έπρεπε να με είχες ακούσει»

Αυτή είναι η πιο κοινή φράση που χρησιμοποιούν οι γονείς και, αν και προκύπτει από μια επιθυμία να προστατέψουμε τα παιδιά μας, στην πραγματικότητα αποδυναμώνει την αυτοεκτίμησή τους. Μια τέτοια δήλωση μεταφέρει το μήνυμα ότι οι επιλογές τους είναι λανθασμένες και ότι οι γονείς γνωρίζουν πάντα καλύτερα. Αντί αυτού, θα ήταν πιο χρήσιμο να παρέχουμε υποστήριξη και καθοδήγηση όσο τα παιδιά μας κάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

«Πότε θα μου κάνεις εγγόνια;»

Αυτή η ερώτηση μπορεί να δημιουργήσει άβολες καταστάσεις και να επιφέρει πίεση στα ενήλικα παιδιά. Μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμα ή ίσως και να μην θελήσουν ποτέ να γίνουν γονείς. Είναι σκόπιμο να ρωτάμε τα παιδιά μας σχετικά με τους στόχους τους και τα όνειρα τους, υποστηρίζοντας τις επιλογές τους χωρίς να προκαλούμε άγχη.

«Με έχεις απογοητεύσει»

Όταν το παιδί μας κάνει μια επιλογή που δεν συμφωνούμε ή αν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, η έκφραση απογοήτευσης μπορεί να τραυματίσει τη σχέση. Αντί να αποδίδουμε ευθύνες, είναι καλύτερο να εστιάζουμε στην κατάσταση και όχι στο άτομο. Αυτή η αλλαγή στην οπτική μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα να διατηρηθεί ο διάλογος ανοιχτός και η αυτοεκτίμηση ψηλά.

«Είσαι πολύ μεγάλος γι’ αυτό»

Όταν λέμε στα ενήλικα παιδιά μας ότι είναι «πολύ μεγάλοι» για να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, π.χ., μια νέα επιχείρηση ή άθλημα, περιορίζουμε τις δυνατότητές τους και όχι την ελευθερία τους. Με την υποστήριξή μας, ενθαρρύνουμε την εξέλιξή τους και τη δυνατότητα για νέες εμπειρίες.

«Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδελφό σου;

Η σύγκριση ανάμεσα στα αδέλφια, ειδικά όταν είναι ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες διαιρέσεις και δυσαρέσκεια. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και πρέπει να γίνεται αποδεκτό για αυτό που είναι.

«Έδωσα τα πάντα για σένα»

Αυτή η φράση συχνά προκαλεί ενοχές στα παιδιά, ωθώντας τα να αντιδράσουν. Ναι μεν οι γονείς κάνουν θυσίες, αλλά η υπενθύμιση τους μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση. Είναι σημαντικό να δείχνουμε την αγάπη μας χωρίς να απαιτούμε αντάλλαγμα.

«Σταμάτα να είσαι τόσο ευαίσθητος»

Η καταστολή των συναισθημάτων μπορεί να εμποδίσει την ειλικρινή επικοινωνία. Αντί να απορρίπτετε τα συναισθήματά τους, δώστε τους χώρο να τα επεξεργαστούν και να εκφραστούν.

«Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά… αλλά … »

Αυτή η φράση δείχνει μια πρόθεση παρέμβασης, αν και προσπαθείτε να το αποκρύψετε. Αφήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι νοιάζεστε, αλλά δώστε τους και το χώρο να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Η στήριξη σας χωρίς πίεση μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε συμβουλή.

Η ανάπτυξη μιας ισχυρής σχέσης με τα ενήλικα παιδιά μας απαιτεί εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση και σεβασμό. Οι λέξεις που επιλέγουμε έχουν μεγάλη δύναμη και είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε προτού πούμε κάτι. Σκεφτείτε τη σημασία των λόγων σας και πώς μπορείτε να διατυπώσετε τις ανησυχίες σας με τρόπους που ενδυναμώσουν αντί να αποδυναμώσουν. Η επικοινωνία αυτή είναι συνεχής και επηρεάζει την πορεία της σχέσης σας με τα παιδιά. Να σέβεστε την εξέλιξή τους και να τους παρέχετε τον απαραίτητο σεβασμό για τις αποφάσεις και τις επιλογές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΣΟΚ: Αποκαλύψεις για την Ομάδα Αλήθειας και η ανάγκη διαφάνειας στην πολιτική σκηνή

user 3

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου στη Δημοτική Κοινότητα…

admin

Δ. Κουτσούμπας: Οι δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν τους λαούς της ΕΕ και τον ελληνικό λαό

user 3