Ολοκλήρωση Εκστρατείας για τις Προεδρικές Εκλογές στον Ισημερινό
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα και η αντίπαλός του Λουΐσα Γκονσάλες ολοκλήρωσαν χθες τις εκστρατείες τους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή στο λιμάνι της Γουαγιακίλ. Αυτή η πόλη, η μεγαλύτερη στην χώρα, έχει γίνει το επίκεντρο της βίας που μαστίζει την περιοχή και αποτελεί κόμβο για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Η Γουαγιακίλ, γνωστή ως η οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, είναι επίσης και κόμβος διακίνησης κοκαΐνης, η οποία παράγεται σε γειτονικές χώρες όπως η Κολομβία και το Περού. Αποτελεί την γενέτειρα του απερχόμενου προέδρου Νομπόα, συνδέοντας με τον Ραφαέλ Κορέα, τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο, και λειτουργεί ως σύμβολο του διχασμού και της αυξανόμενης έντασης στην χώρα.
Στρατηγικές και Αντιπαραθέσεις
Μετά από μια εξαιρετικά αμφίρροπη πρώτη αναμέτρηση τον Φεβρουάριο, όπου ο Νομπόα κέρδισε με μικρή διαφορά, οι υποψήφιοι προχωρούν σε μια τελευταία έντονη προσπάθεια να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων, σε μια χώρα όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική. Η εκστρατεία, ωστόσο, διεξάγεται σε ένα κλίμα πικρών αντεγκλήσεων, με εκατέρωθεν κατηγορίες για διαφθορά και υποστήριξη από συμμορίες διακινητών ναρκωτικών.
«Έχουμε δει περισσότερες επιθέσεις παρά προτάσεις», δήλωσε ο Ρομπέρτο Κρους, αυτοαπασχολούμενος στην πρωτεύουσα Κίτο, αποτυπώνοντας την κακή καμπάνια που κύρια χαρακτηρίζεται από επιθέσεις και επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων.
Η Κρίση Βίας
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον ανεξέλεγκτο κύκλο βίας, με κατά μέσο όρο μια ανθρωποκτονία κάθε ώρα σε την αρχή του έτους. Ο Ισημερινός διανύει την πιο αιματηρή περίοδο στην ιστορία του, παρότι στο παρελθόν θεωρείτο ασφαλές καταφύγιο στη Λατινική Αμερική. «Η παραβατικότητα, τα ναρκωτικά, τα εγκλήματα και οι εκβιασμοί» είναι μερικά από τα προβλήματα που απαρίθμησε με θλίψη ο Αλφρέδο Κουκαλόν, τουριστικός οδηγός στη Γουαγιακίλ.
Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι και ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα είναι αμφίρροπος, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Ισημερινό, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Οικονομικές Προκλήσεις και Στρατηγικές Υποψηφίων
Η οικονομία έχει υποστεί σοβαρή κάμψη, καθώς ένα αυξανόμενο ποσοστό των δημόσιων εσόδων κατευθύνεται στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ο δικηγόρος Φελίπε Γκαρσία δήλωσε πως «η οικονομία έχει εξασθενήσει» και προσέθεσε ότι για αυτόν η επιλογή του σοσιαλισμού δεν είναι εφικτή. Αντίθετα, η Ανχελίνα Βέλες, υποστηρικτής της Λουΐσα Γκονσάλες, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για «αλλαγή» και ανέφερε ότι τα βασικά τρόφιμα και οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκή.
Ο Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος είναι μόλις 37 ετών, έχει επιλέξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πλατφόρμα προπαγάνδας του. Οι φωτογραφίες του, όπου ο ίδιος εμφανίζεται με αλεξίσφαιρο και κράνος, ενισχύουν την εικόνα ενός νέου και αποφασιστικού ηγέτη που διατείνεται ότι καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα με σιδηρά πυγμή.
Αναφορές για την άνοδο της εγκληματικότητας αποδίδονται στις πολιτικές του «κορεϊσμού», ενώ η αντεπίθεση από την πλευρά του Νομπόα εναντίον της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει κατηγορίες για αδράνεια απέναντι στις συμμορίες.
Προβληματισμός για τη Δημοκρατία
Η εκστρατεία προχωρά με αμφιβολίες σχετικά με αξιοπιστία των εκλογών. Μετά τον πρώτο γύρο, ο Νομπόα κατήγγειλε παρατυπίες, κάτι που απορρίφθηκε από διεθνείς παρατηρητές. Χθες, 14 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου απηύθυναν επιστολή, προειδοποιώντας ότι υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος Νομπόα να μην αποδεχθεί τα αποτελέσματα σε περίπτωση ήττας. Η Γκονσάλες υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, ανακοινώνοντας ότι αν το εκλογικό συμβούλιο δεν πράξει το καθήκον του, θα αντιδράσουν με κινητοποιήσεις.
Η υποψήφια των προοδευτικών μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του μεγαλύτερου κινήματος αυτοχθόνων του Ισημερινού, ενώ ο υποψήφιος αυτού του κινήματος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο.