Η Tesla Επεκτείνει την Παρουσία της στη Σαουδική Αραβία
Η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, υπό την ηγεσία του Αμερικανού πολυδισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη τριών νέων αντιπροσωπειών στην Σαουδική Αραβία, οι οποίες περιλαμβάνουν χώρους επίδειξης μοντέλων (showrooms). Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια χώρα που, παρά το ότι είναι γίγαντας στον τομέα του πετρελαίου, έχει αποδείξει ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα παραμένει περιορισμένη.
Ο επικεφαλής της θυγατρικής της Tesla, Νασίμ Ακμπαρζάντα, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, τονίζοντας την ανάγκη για ένα πιο καθαρό, έξυπνο και συνδεδεμένο μέλλον. Αυτή η στρατηγική είναι ευθυγραμμισμένη με το σαουδαραβικό σχέδιο Όραμα 2030, το οποίο προωθεί μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.
Τα νέα showrooms άνοιξαν στις πόλεις Ριάντ, Τζέντα και Νταμάμ, και είναι εφοδιασμένα με superchargers, τις ταχείας φόρτισης συσκευές για τις μπαταρίες των αυτοκινήτων Tesla. Αυτές οι εγκαταστάσεις άρχισαν να λειτουργούν από σήμερα και στοχεύουν στη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη προέρχεται σε μια στιγμή που οι πωλήσεις της Tesla δείχνουν πτωτική πορεία, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του Ίλον Μασκ και η συνεργασία του με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως και λόγω της έλλειψης νέων μοντέλων στην αγορά. Υπογραμμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, που είναι παραδοσιακά σύμμαχος των ΗΠΑ, ενισχύει τους δεσμούς της με την αμερικανική κυβέρνηση.
Σε επίπεδο ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων, η Σαουδική Αραβία παραμένει πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η τιμή του πετρελαίου στην περιοχή είναι πολύ χαμηλή, με τη βενζίνη να κοστίζει μόλις 2,33 ριάλ (0,57 ευρώ) το λίτρο. Ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, σαουδάραβας οικονομολόγος, τόνισε την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις λέγοντας ότι «δεν θέλουμε μόνο showrooms, θέλουμε εργοστάσια». Ο ίδιος επεσήμανε την επιθυμία να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η Σαουδική Αραβία διαθέτει σήμερα περιορισμένα δίκτυα ταχείας φόρτισης, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες μετακίνησης για τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Statista, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σταμάτησαν στους 101, σε σύγκριση με 261 που υπάρχουν στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν πολύ μικρότερη έκταση. Ο εκπρόσωπος της Tesla στη Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε 21 νέους σταθμούς φόρτισης και τις πρώτες παραδόσεις αυτοκινήτων μέσα στο καλοκαίρι.
Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αν και μικρή, παρουσίασε αύξηση πέρυσι, τριπλασίασε την έκταση της, με 800 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία Αλ Ικτισαντίγια. Οι αρχές στο βασίλειο στοχεύουν στην διαφοροποίηση της οικονομίας τους, που παραδοσιακά εξαρτάται από το πετρέλαιο, με στόχο να εγκαταστήσουν τουλάχιστον 5.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030.
Το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) κατέχει το 60% της κατασκευάστριας πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων Lucid και έχει ήδη κλείσει συμφωνία με τη νοτιοκορεάτικη Hyundai για την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επίσης, η νεοσύστατη σαουδαραβική εταιρεία CEER, η οποία ιδρύθηκε το 2022, προγραμματίζει την έναρξη παραγωγής εντός του 2025.
Σημειωτέον, τα μοντέλα της Lucid που άνοιξε εργοστάσιο στην Τζέντα το 2023, με επένδυση ανώτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, πωλούνται στην τιμή των 92.000 δολαρίων. Τον Μάιο, η κινεζική κατασκευάστρια BYD άνοιξε αντιπροσωπεία και αίθουσα επίδειξης στο Ριάντ, προσφέροντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε πιο προσιτές τιμές, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στη Σαουδική Αραβία.