Η Δυναμική της Μεταπολεμικής Ουκρανίας: Μια Σύγκριση με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η μεταπολεμική κατάσταση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες και συζητήσεις διεθνώς, με παραλληλίες να γίνονται με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κιθ Κέλογκ, επισημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να βιώσει μια παρόμοια αρχιτεκτονική κατανομής δυνάμεων, με ευρωπαϊκές και ρωσικές δυνάμεις να είναι χωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο.
Μετά από τρία χρόνια πολέμου και συνεχόμενης ρωσικής επιθετικότητας που ξεκίνησε με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, πολλές χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για μια ευρωπαϊκή αντίληψη της στρατιωτικής ειρηνικής παρουσίας στην Ουκρανία, που θα υλοποιηθεί μόλις σταματήσει η σύγκρουση.
«Θα μπορούσατε να φανταστείτε αυτό το σενάριο σαν αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπήρξαν πολλαπλές ζώνες επιρροής από ρωσικές, γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις», δήλωσε ο στρατηγός Κέλογκ, τονίζοντας την ανάγκη για σαφείς διαχωρισμούς στο πεδίο της μάχης.
Ο Κέλογκ υποστηρίζει ότι το Δνείπερος, ως φυσικό εμπόδιο, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως η γραμμή διαχωρισμού, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ουκρανίας και μειώνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων. Στο ανατολικό τμήμα θα παρέμεναν οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στην ενδιάμεση ζώνη.
Η παρουσία αγγλογαλλικών δυνάμεων στα δυτικά του Δνείπερου μπορεί να είναι «καθόλου προκλητική» προς τη Μόσχα, όπως επισήμανε ο Κέλογκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, δεν θα στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ο Κιθ Κέλογκ τόνισε επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» ανάμεσα στις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις, με την οποία θα διασφαλιστεί η μη εκτόξευση πυρών. «Μπορείτε να φανταστείτε αυτό το χάρτη, δημιουργώντας μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπου και οι δύο πλευρές θα υποχωρήσουν», είπε ο Κέλογκ, παραθέτοντας παρόμοιες ιστορικές περιπτώσεις, όπως η ζώνη που υπάρχει μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το 1953.
«Η παρακολούθηση αυτής της ζώνης θα είναι εύκολη, αν και είναι πιθανό να υπάρξουν παραβιάσεις», πρόσθεσε. Εντoύτοις, αναφέρθηκε και στη «διαίρεση» της Ουκρανίας, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση, εξηγώντας ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευτεί. «Αναφερόμουν σε μια δύναμη που θα υποστηρίξει την κυριαρχία της Ουκρανίας, και όχι σε διαίρεση», δήλωσε.
Η προοπτική μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην Ουκρανία παραμένει στο προσκήνιο. Η κατάσταση είναι περίπλοκη και οι αποφάσεις που θα ληφθούν ενδέχεται να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για την περιοχή και τις διεθνείς σχέσεις.