argosaronikos365.gr
ΑΡΓΟΛΙΔΑΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα στον Χάρτη των Σπάνιων Γαιών: Έκρηξη Εξαγωγών Γαλλίου και Νέα Ψηφιακή Εποχή

Κοινοποίηση

Η Ελλάδα στο Χάρτη των Κρίσιμων Πρώτων Υλών

«Η Ελλάδα θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια» δηλώνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, Κωνσταντίνος Λασκαρίδης. Αυτή η προοπτική τονίζεται σε σχέση με τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση πολύτιμης γνώσης σχετικά με τα ορυκτά κοιτάσματα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας.

Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο της χώρας λειτουργεί ως μια μοναδική «κιβωτός» γνώσης και επιστημονικής έρευνας που ξεπερνά τον έναν αιώνα λειτουργίας. Βασικός φορέας της συλλογής αυτής είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η οποία αποστολή της είναι η αναζήτηση και ο εντοπισμός σημαντικών ορυκτών.

Ανάμεσα στα ορυκτά, το γάλλιο προκύπτει ως ένα παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου. Σήμερα διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία το αναζητά για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, όπως στα κινητά τηλέφωνα, στη διαστημική τεχνολογία και στην αμυντική βιομηχανία.

Διανομή και Σημασία του Γαλλίου

Το γάλλιο εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, ενώ το αντιμόνιο, που επίσης έχει εφαρμογές σε υψηλή τεχνολογία, βρίσκεται στη Χίο, στο Καλλυντήρι της Ροδόπης και στο Λαχανά Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις περιοχές διεξάγονται έρευνες που δείχνουν ενδείξεις για την ύπαρξή τους. Επιπλέον, στα Κιμμέρια της Ξάνθης και στους Μολάους έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη Γερμανίου, ενώ στη Σάμο εντοπίστηκαν δείγματα που υποδεικνύουν την παρουσία λιθίου.

«Η πατρίδα μας είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες και διαθέτει επάρκεια αποθεμάτων. Σε πολλές από αυτές τις ύλες, η Ελλάδα διατηρεί ηγετική θέση, ιδιαίτερα στα βιομηχανικά ορυκτά», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Κωνσταντίνος Σάλτας.

Η μελέτη του πεδίου της Αρχής είναι εκτενής και περιλαμβάνει όχι μόνο τους ορυκτούς πόρους αλλά και τον εντοπισμό γεωθερμικών πεδίων, καθώς και τη μελέτη υπόγειων υδάτων. «Όλα τα κοιτάσματα της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία. Όλη αυτή η βιβλιοθήκη γνώσης έχει ψηφιοποιηθεί και είναι πλέον προσβάσιμη γρήγορα και δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε αυτοί είναι κρατικοί φορείς είτε επενδυτές», υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσης Γκούτης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από 10.000 μελέτες με όλα τα ερευνητικά δεδομένα είναι τώρα ελεύθερα διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας του ΕΑΓΜΕ, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους ορυκτούς πόρους της χώρας μας.

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Ακολουθήστε μας για όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο ertnews.gr.

Σημείωση: Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του άρθρου αυτού (όχι αυτολεξεί) εφόσον αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καμπάνια Safe2Eat 2025: Ενημέρωση Καταναλωτών για την Ασφάλεια Τροφίμων από τον ΕΦΕΤ

user 3

Ενίσχυση Συνεργασίας Ελλάδας – Φινλανδίας στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας: Συνάντηση Υπουργών για την Αντιμετώπιση Ακραίων Καιρικών Φαινομένων

user 3

Ουγγαρία Στρατηγικές Υποδείξεις για την Απαγόρευση Παραγωγής και Εμπορίας Τεχνητού Κρέατος

user 3