argosaronikos365.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αναβίωση παλαιών αξιών για μια πιο ουσιαστική ζωή

Κοινοποίηση

Παλιές Αξίες που Μπορεί να Χρειάζεται να Επαναφέρουμε στη Ζωή μας

Κάθε μέρα που εισέρχομαι στο αυτοκίνητό μου για να οδηγήσω προς τη δουλειά, νιώθω πως μπαίνω σε μια ζούγκλα. Οι οδηγοί γύρω μου είναι εχθρικοί και επιθετικοί, σχεδόν σα να κρατούν τσεκούρια. Οι πεζοί, τρομαγμένοι, διστάζουν να διασχίσουν το δρόμο, περιμένοντας να σιγουρευτούν ότι κανένας οδηγός δεν θα παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη. Ένα γενικευμένο κλίμα αγριάδας και απειλής βασιλεύει γύρω μας. Οι λωρίδες κυκλοφορίας καθημερινά μειώνονται, με πολλούς κινδύνους από παράνομα παρκαρίσματα, ακόμη και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Οι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι με σπασμένα πεζοδρόμια, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο το περπάτημα.

Η απορία σας μπορεί να είναι: «Γιατί τα αναφέρεις όλα αυτά;» Ο λόγος είναι ότι ανησυχώ πως οι νέοι άνθρωποι δεν θα βιώσουν ποτέ ορισμένες όμορφες ανθρώπινες αξίες και συμπεριφορές. Δεν θα ξέρουν τι σημαίνει ευγένεια, υπομονή και αλληλεγγύη. Θα πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή, η βιασύνη και η απροσαρμοσία στη ζωή είναι η κανονικότητα. Όχι τυχαία, η κατάθλιψη πλήττει τους νέους, ενώ η σχολική βία και η παραβατικότητα μπορεί να είναι εκδηλώσεις της εσωτερικής τους αναστάτωσης.

Θα λέγαμε ότι παλιότερα ζούσαμε καλύτερα; Όχι, ούτε τότε ήταν όλα καλά. Ωστόσο, ορισμένες απλές καθημερινές συνήθειες έχουν μεγάλη σημασία για τη ζωή μας και την ψυχική μας ισορροπία.

Με τη Δύναμη της Προσμονής

Ήταν μια εποχή που η επικοινωνία δεν περιοριζόταν σε γραπτά μηνύματα ή social media. Όταν ήθελες να μιλήσεις με κάποιον, τον καλούσες ή του έστελνες ένα γράμμα. Ναι, ένα γράμμα με χαρτί και στυλό! Ήταν μια διαδικασία που απαιτούσε σκέψη σχετικά με το τι θα γράψεις, καθώς και χρόνο μέχρι να λάβεις απάντηση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να φαίνεται βαρετή σήμερα, όμως υπήρχε μια προσμονή που λείπει στην κουλτούρα της άμεσης ικανοποίησης που ζούμε.

Αργή Μαγειρική

Σκεφτείτε τις γεύσεις που προήλθαν από σπιτικά γλυκά, χειροποίητες χορτόπιτες και φαγητά που μαγειρεύονταν αργά. Η διαδικασία αυτή υποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ του φαγητού και της προσπάθειας που απαιτείται για την προετοιμασία του, μια σύνδεση που οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν και δεν απολαμβάνουν πια.

Ακούγοντας Ραδιόφωνο

Παλαιότερα, οι οικογένειες συγκεντρώνονταν γύρω από ένα ραδιόφωνο, ακροατές του «θεάτρου της Τετάρτης» από την Ελληνική Ραδιοφωνία. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες, μουσική και ειδήσεις, δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία. Η διαδικασία δεν ήταν παθητική αλλά ενεργητική, καθώς ο ακροατής αφεθεί να φανταστεί τα γεγονότα που άκουγε. Στον σημερινό κόσμο με τις οθόνες υψηλής ανάλυσης, η φαντασία και η δημιουργικότητα τείνουν να υποχωρούν.

Οικογενειακά Τραπέζια

Η έννοια του οικογενειακού τραπεζιού μπορεί να φαίνεται παρωχημένη, αλλά διατηρεί μεγάλη σημασία. Οι οικογένειες συγκεντρώνονταν γύρω από το τραπέζι για να μοιραστούν το φαγητό και να συζητήσουν τις εξελίξεις της ημέρας. Ήταν μια ευκαιρία να μιλήσουν, να γελάσουν και να αλληλεπιδράσουν, ανανεώνοντας τις σχέσεις τους. Σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητα, ίσως ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε και να επενδύσουμε σε αυτή την απλή, αλλά σημαντική παράδοση της κοινής γεύσης.

Επιδιόρθωση Πραγμάτων

Σήμερα, είναι πιο πιθανό να αντικαταστήσουμε κάτι που χαλάει παρά να προσπαθήσουμε να το επισκευάσουμε – είτε αυτό αφορά συσκευές είτε σχέσεις. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν τα ρούχα ή τις μικροσυσκευές τους, αναγνωρίζοντας την αξία του να διατηρούν το υπάρχον. Η επιδιόρθωση προκαλεί ικανοποίηση και σεβασμό προς τα πράγματα που έχουμε, ταυτόχρονα εξοικονομούμε και χρήματα.

«Ο Θεός κι ο Γείτονας»

Παλαιότερα, οι γείτονες ήταν φίλοι και υποστηρικτές, δανείζοντας ο ένας τον άλλο και μοιραζόμενοι στιγμές τόσο χαράς όσο και λύπης. Σήμερα, μπορεί να μην γνωρίζουμε καν το όνομα του γείτονά μας. Εάν αναπτύξουμε τον διάλογο με τους γείτονες μας, θα μπορέσουμε να ξαναφέρει τη συντροφικότητα που απαιτείται σε κάθε γειτονιά, προσθέτοντας χαρά και ασφάλεια στις ζωές μας.

«Μέχρι Εκεί που Φτάνει το Πάπλωμά μας»

Σε μια εποχή που οι πιστωτικές κάρτες είναι κοινές, η ζωή πέρα από τις δυνατότητές μας φαίνεται αποδεκτή. Ωστόσο, οι άνθρωποι παλιότερα αποταμίευαν για τα επιθυμητά και εκτιμούσαν ό,τι είχαν. Η απλότητα και η ελευθερία της ζωής με τα υπάρχοντά μας είναι μάθημα ζωτικής σημασίας σήμερα. Σε έναν κόσμο που μας ενθαρρύνει να θέλουμε και να αγοράζουμε περισσότερα, είναι ίσως καιρός να κοιτάξουμε λίγο πίσω.

Το κλειδί για μια ζωή γεμάτη νόημα δεν βρίσκεται στην κατοχή όσων επιθυμούμε, αλλά στην εκτίμηση των όσων ήδη έχουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χανιά: Σύλληψη τριών διακινητών μεταναστών σε επιχείρηση βοήθειας στη Γαύδο

user 3

Διαζύγιο λόγω τεχνητής νοημοσύνης: Η απροσδόκητη παρέμβαση του ChatGPT στην προσωπική ζωή

user 3

Τουρισμός για Όλους: Θέμα χρόνου το άνοιγμα της πλατφόρμας – Μέχρι και 400 ευρώ το voucher

admin