Η Άνγκελα Μέρκελ χαιρετίζει την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική του νέου κυβερνητικού συνασπισμού
Η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της για την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, με την οποία συμφώνησαν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην πολιτική επιβολής δασμών του αμερικανού προέδρου.
Στην εκπομπή της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk Kultur), η κα Μέρκελ σχολίασε ότι «υπάρχουν σίγουρα διαφορές» στον τρόπο παρουσίασης της νέας πολιτικής, αλλά αναγνώρισε ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι με αυτούς που και η ίδια είχε. Υπογράμμισε τη σημασία της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της τιμωρίας των διακινητών, τονίζοντας πως «σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, πρέπει να υπάρχουν και απορρίψεις μεταναστών στα σύνορα». Ωστόσο, επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά ότι χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενη στην άρση του «φρένου χρέους» και στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της νέας κυβέρνησης, η κα Μέρκελ τόνισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού και σωστού προγραμματισμού ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Οι επενδύσεις σε υποδομές θεωρούνται κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Πέρα από αυτά, η πρώην καγκελάριος έδειξε και επικριτική στάση απέναντι στην δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύω ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι σίγουρος ότι η Αμερική παραμένει σε μειονεκτική θέση εδώ και χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Τραμπ μπορεί να έχουν πιο ριζοσπαστικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο. Éντυπωσιάστηκε από τη στρατηγική του Τραμπ προερχόμενη από τον τομέα των ακινήτων, κάνοντας αναφορά στη φιλοσοφία του «ή κερδίζεις ή χάνεις» που ισχύει εκεί.
Η Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η ενότητα της Ευρώπης είναι απαραίτητη: «Όλη η ΕΕ βασίζεται στην ιδέα ότι είμαστε ενωμένοι. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής δράσης στον τομέα της πολιτικής και της οικονομίας.
Επίσης, αναφέρθηκε στον πολιτικό της αντίπαλο και πιθανό μελλοντικό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα άτομο με «απόλυτη βούληση για εξουσία». Σημείωσε ότι και οι δύο είχαν την επιθυμία να ηγηθούν του κόμματος, όμως εκείνος κατάφερε να αποδεχθεί αυτή την ευκαιρία.