Οι Δηλώσεις Ερντογάν για την Ειρήνη και την Ικανοποίηση των Σχέσεων με την Ελλάδα
Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Σε πρόσφατη ομιλία του στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, ο προεδρεύων της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και τη βούληση της Τουρκίας να εργάζεται για την προώθηση της θετικής ατμόσφαιρας με τη γειτονική Ελλάδα.
Ευρωατλαντικές Σχέσεις και Ρόλος της Τουρκίας
Αναφερόμενος στις ευρωατλαντικές σχέσεις, ο Ερντογάν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής και ατλαντικής ασφάλειας, και επεσήμανε πως η Τουρκία, όντας μέλος της συμμαχίας μ’ έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ασφάλεια αυτή. «Σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας εξετάζεται, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε επίσης την πρόοδο της αμυντικής βιομηχανίας, προσδιορίζοντας την ετοιμότητά της χώρας να αναλάβει ευθύνες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο μέλλον.
Στρατηγικός Στόχος η Ένταξη στην ΕΕ
Ξανατονίζοντας τη στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι επικρίσεις σχετικά με την απομάκρυνση της χώρας από την ΕΕ είναι άκυρες. «Η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει ο στρατηγικός στόχος μας» δήλωσε, επιρρίπτοντας ευθύνες κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά για τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διαδικασία αυτή.
Ανέφερε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη βούληση να προωθήσει τη διαδικασία ένταξής μας, επηρεασμένη από φόβους και προκαταλήψεις». Ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, υπογραμμίζοντας ότι αν επιθυμεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να εκπροσωπηθεί σωστά στο παγκόσμιο σύστημα, θα πρέπει να συμπεριλάβει την Τουρκία ως πλήρες μέλος το συντομότερο δυνατό.
Σχόλια για την Κατάσταση στη Συρία
Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την «επανάσταση της 8ης Δεκεμβρίου» που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε συνεννόηση και στενό διάλογο με όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την περιοχή», υποστηρίζοντας τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και σταθερότητας στη Συρία.
Κατέληξε, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της κατοχής χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της διεθνούς στήριξης και κατανόησης για τη Σπουδαιότητα αυτού του αγώνα.