Δεσμευτική Υιοθέτηση Συστήματος IRIS για Επιχειρήσεις
Όλες οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία έως την 1η Νοεμβρίου για να ενσωματώσουν το ηλεκτρονικό σύστημα IRIS στις διαδικασίες πληρωμών τους. Η νέα αυτή ρύθμιση είναι υποχρεωτική και απαιτεί την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων POS. Σκοπός της βελτίωσης αυτής είναι η μείωση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, καθώς το IRIS θα είναι διασυνδεδεμένο με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων.
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του συστήματος IRIS είναι ότι μηδενίζει τις προμήθειες, γεγονός που συμβάλλει στη κατάκτηση της εμπιστοσύνης από πλευράς επιχειρήσεων και καταναλωτών. Από την 1η Νοεμβρίου, η υποχρεωτική ύπαρξη του IRIS επεκτείνεται παντού στην αγορά, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και τη διαδικασία πληρωμών.
Ταυτόχρονα, το 2024 παρατηρήθηκε αύξηση 21% στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με το συνολικό ποσό συναλλαγών να φτάνει τα 47,7 δισ. ευρώ (από 39,4 δισ.). Τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, οι συναλλαγές μέσω του IRIS ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, με όγκο συναλλαγών στα 20,6 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι για την επέκταση του συστήματος IRIS, δεν είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των POS, αλλά απλώς η αναβάθμιση του λογισμικού τους.
Προοπτικές του Εμπορίου στην Ελληνική Αγορά
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ, οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των παραδοσιακών εμπορικών κλάδων. Ειδικότερα, το 44% των επιχειρήσεων παρουσίασε στάσιμο τζίρο, το 27% υπήρξε μείωση και μόλις το 29% σημείωσε αύξηση. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγοράς ανήλθε στα 175 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,9%, μια ποσοστιαία μεταβολή που θεωρείται σχετικά χαμηλή.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις του τζίρου δεν καταφέρνουν να καλύψουν ούτε τον πληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, τα οποία παρουσίασαν αύξηση τζίρου 5,4% και 4,7% αντίστοιχα. Όμως, σημαντικά προβλήματα ρευστότητας δημιουργούν τα υψηλά επαγγελματικά ενοίκια και οι αυξημένες τιμές ενέργειας.
Πέρυσι, αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων με χρέη προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες. Σχεδόν το 28% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, το 24% χρωστάει σε προμηθευτές και το 23% προς ασφαλιστικά ταμεία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως η φορολογία και οι περιορισμοί στα ενοίκια (3%), απαιτούν συντονισμένη δράση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών.
Πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως οι ανατιμήσεις, η ελλιπής χρηματοδότηση, ο τεκμαιρόμενος τρόπος φορολόγησης και η δυσκολία εύρεσης προσωπικού στην αγορά εργασίας.
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Σπυριδούλα Κάκλατζη
Εξερευνήστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο ertnews.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις μας στο Google. Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube και γίνετε μέλος στο κανάλι μας στο Viber.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών αυτού του άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου να αναφέρεται η Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.