Συνάντηση Ενίσχυσης Συνεργασίας στον Τομέα Πολιτικής Προστασίας
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποδέχθηκε σήμερα την Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Mari Rantanen, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και τη σημερινή κατάσταση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Φινλανδίας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια κρίσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των δύο χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας την επιτυχημένη αποστολή Φινλανδών πυροσβεστών στην Ελλάδα το 2022, η οποία αποτέλεσε μέρος πιλοτικού προγράμματος για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών.
Στην συζήτησή τους, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην αναγκαιότητα πρόληψης. Θέματα όπως το πρόγραμμα «AntiNero», οι καθαρισμοί δασών και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθώς και η ενημερωτική εκστρατεία για καθαρισμούς οικοπέδων ετέθησαν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη για διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας και τη σημασία του εποικοδομητικού διαλόγου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, με στόχο την ενημέρωση της Υπουργού Εσωτερικών της Φινλανδίας σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα.
Επιπλέον, η κα Rantanen επισκέφθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις επιχειρησιακές ικανότητες της χώρας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε τη βούληση και των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πολιτική προστασία και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας.