Στα άκρα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους 50% στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τους δασμούς 34% που επέβαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αντίποινα για τις προηγούμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ έχει δώσει διορία μέχρι σήμερα, 8 Απριλίου, στο Πεκίνο να αντιδράσει, αλλιώς οι νέοι δασμοί θα εισέλθουν σε εφαρμογή στις 9 Απριλίου.
Εάν η Κίνα δεν προχωρήσει σε αλλαγές, οι αμερικανικοί δασμοί θα αυξηθούν σε 104% συνολικά, γεγονός που θα επηρεάσει πλήρως την αγορά και τις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι απίθανο να υπαναχωρήσει από τη θέση της, παρά τις απειλές του Τραμπ, όπως επιβεβαιώνουν και πηγές από την Κίνα.
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική πολιτική συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την εφαρμογή δασμών ύψους 25% σε αμερικανικά προϊόντα, αντίμετρο στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 16 Μαΐου και θα επηρεάσουν ποικιλία αγαθών, από διαμάντια έως σόγια. Σημαντικό είναι ότι είδη όπως το μπέρμπον και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιλαμβάνονται στη νέα λίστα των προϊόντων στους οποίους θα εφαρμοστούν δασμοί.
Άμεσες συνομιλίες με το Ιράν
Κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συνάντησης με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει άμεσες συνομιλίες με το Ιράν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Υπογράμμισε την ανάγκη για τη Τεχεράνη να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε αποτυχία στις συνομιλίες θα επιφέρει «μεγάλο κίνδυνο» για το Ιράν.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις του Ιράν, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ ως μια «πολύπλοκη και ενδελεχή ψυχολογική επιχείρηση» για την επηρεασία της κοινής γνώμης.
Επιπλέον, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να εξαλείψει την Χαμάς και η συνεργασία τους σε έναν νέο σχεδιασμό για την απελευθέρωση ομήρων φαίνεται να είναι ελπιδοφόρα. Ο Τραμπ υπογράμμισε την σημασία της επίλυσης της κρίσης στη Γάζα και την ανάγκη για έναν αμερικανικό έλεγχο στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν «πολύ καλύτερα» με αυτή την προσέγγιση.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τους δασμούς, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τη σημασία της καλής συνεργασίας, ενώ ο Νετανιάχου εξέφρασε τη δέσμευσή του να επιτύχει μια δασμολογική ελάφρυνση. Παράλληλα, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν έχει προγραμματίσει σοβαρές συζητήσεις σχετικά με δασμούς με τη Ρωσία και ανέφερε τις ρευστές σχέσεις με Συρία και Τουρκία.
Ο εμπορικός πόλεμος και οι διεθνείς σχέσεις παραμένουν σε κρίσιμο σημείο, με τον κόσμο να παρακολουθεί closely τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.