Αμερικανίδα Νεφροπαθής: Ρεκόρ Επιβίωσης με Νεφρό Χοίρου
Μια Αμερικανίδα ασθενής νεφροπαθής, η Τοουάνα Λούνεϊ, πέτυχε να επιβιώσει για τέσσερις μήνες με μόσχευμα νεφρού από χοίρο, μια διαδικασία που σπάνια έχει καταγραφεί στην ιατρική ιστορία. Η διαδικασία αυτή συνιστά σημαντική πρόοδο στον τομέα των ξενομεταμοσχεύσεων. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης, με την ασθενή να βιώνει την απογοήτευση της απόρριψης του οργάνου από το σώμα της μόλις τέσσερις μήνες μετά την αρχική μεταμόσχευση.
Η 50χρονη Λούνεϊ, κάτοικος Αλαμπάμα, υπεβλήθη σε μεταμόσχευση στα τέλη Νοεμβρίου. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό, μια καινοτόμο τεχνική που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και ενδέχεται να προσφέρει λύσεις στη χρόνια έλλειψη οργάνων. Αν και η αφαίρεση του οργάνου δείχνει τους περιορισμούς της τρέχουσας έρευνας στην ξενομεταμόσχευση, η επιτυχία της Λούνεϊ φέρνει ελπίδα για το μέλλον, καθώς το μόσχευμα λειτούργησε για περισσότερες από 130 ημέρες.
Η ιατρική κοινότητα εξέφρασε τον ενθουσιασμό της γι’ αυτό το αποτέλεσμα, καθώς κανένας άλλος ασθενής δεν είχε επιζήσει πάνω από δύο μήνες μετά από παρόμοιες διαδικασίες. «Για πρώτη φορά από το 2016, ένιωσα την ελευθερία να απολαμβάνω τη ζωή μου με τους φίλους και την οικογένειά μου, χωρίς τις περιοριστικές προγραμματισμένες ανάγκες της αιμοκάθαρσης», δήλωσε η Λούνεϊ. Παρά την απογοήτευση της απόρριψης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την ευκαιρία να ζήσει φυσιολογικά, έστω και για λίγο.
Η Λούνεϊ είχε δώσει το ένα από τα νεφρά της στη μητέρα της το 1999 και κλήθηκε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση την τελευταία οκταετία, λόγω επιπλοκών που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Με την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της και την έλλειψη συμβατού δότη, αποφασίστηκε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση από χοίρο, λόγω της ανάγκης για άμεση ιατρική παρέμβαση.
Παρ’ ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, στις αρχές Απριλίου παρατηρήθηκε μείωση της νεφρικής λειτουργίας και επιβεβαιώθηκε ότι το σώμα της άρχισε να απορρίπτει το μόσχευμα. Ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, επισημαίνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται σχετικά με τους λόγους απόρριψης, ιδίως καθώς είχαν μειωθεί τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω μιας λοίμωξης που ενδεχομένως να μην σχετίζεται με το όργανο.
Η απόφαση για την αφαίρεση του νεφρού ελήφθη από κοινού μεταξύ της Λούνεϊ και των γιατρών της, με σκοπό να μπορέσει μελλοντικά να διενεργηθεί ακόμα μια μεταμόσχευση νεφρού. Αυτή η περίπτωση αναδεικνύει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συνοδεύουν τις ξενομεταμοσχεύσεις, αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αυτό.