Η αναγκαιότητα των αμυντικών εξοπλισμών και η εθνική κυριαρχία
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σχετικά με τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, τόνισε την ανάγκη για την υλοποίηση προγραμμάτων εξοπλισμών, εστιάζοντας στις ανάγκες των ένοπλων δυνάμεων και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Η τοποθέτησή του είχε ως κύριο μήνυμα την αναγκαιότητα στρατηγικών αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην αυτοδύναμη άμυνα της χώρας.
Ο κ. Νατσιός πρότεινε τη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο θα έχει σκοπό την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση ελληνικών οπλικών συστημάτων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εγχώριας παραγωγής για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της πατρίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εθνική ανεξαρτησία είναι συνυφασμένη με την αμυντική αυτάρκεια». Σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, οι δυνατότητες αντιμετώπισης πρέπει να είναι αυτοδύναμες, χωρίς αναμονή βοήθειας από τρίτους.
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Νατσιός εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το πώς και ποια οπλικά συστήματα θα αποκτηθούν, αν θα γίνουν μέσω δημόσιων διαγωνισμών ή απευθείας αναθέσεων, και ποιο ποσοστό των αμυντικών δαπανών θα κατευθυνθεί προς την ελληνική βιομηχανία. Αναρωτήθηκε επίσης για την πραγματική δυνατότητα χρήσης των οπλικών συστημάτων σε περιόδους κρίσης, εάν θα υπάρξουν περιορισμοί όπως με τα μαχητικά F-35.
Η πρόσφατη εμπειρία των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα επιβεβαίωσε τη σπουδαιότητα της αμυντικής αυτάρκειας. Ο κ. Νατσιός έθεσε το ερώτημα γιατί δεν έχουν ενισχυθεί νωρίτερα οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, παρά τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις που υπήρξαν στην αμυντική βιομηχανία κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να προκύψει συμμετοχή στην παραγωγή έργων και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση της εγχώριας βιομηχανίας, ο πρόεδρος της Νίκης επίκρινε την αδιαφορία που οδήγησε σε απαξίωση και εκποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών παραγωγής αμυντικού υλικού. Σημείωσε την ανάγκη ενός επανεξετασμένου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τη στρατηγική παραγωγική ικανότητα της Ελλάδας, ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη αναζητά γρήγορες λύσεις στην παραγωγή αμυντικού υλικού.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Άμυνας είναι ένα κρίσιμο θέμα, με τον κ. Νατσιό να υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης του δικαιώματος αρνησικυρίας (veto) σε αποφάσεις που αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. «Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί συλλογικά, και τέτοιες διατάξεις είναι καίριας σημασίας για την αμοιβαία ασφάλεια», είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Νατσιός τόνισε τη σημασία της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής συνείδησης, επισημαίνοντας ότι κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν θα είναι αποτελεσματικό εάν οι δομές της χώρας δεν είναι δυνατές και αν δεν υπάρξει ενότητα και κοινή διορατικότητα στην προσέγγιση των εθνικών ζητημάτων. Η αμυντική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να είναι σε συμφωνία με τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής συνοχής, αλλιώς οι προσπάθειες για ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων θα παραμείνουν κενές περιεχομένου.