Ελληνική Στρατηγική Αποπληρωμής Δανείων
Η Ελλάδα έχει εκφράσει τις προθέσεις της να αποπληρώσει τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία μνημόνια έως το 2031, με την υποστήριξη κυβερνητικών αξιωματούχων που ανέφεραν πρόσφατα στο Reuters την απόφαση αυτή. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην απομάκρυνση της χώρας από τον χαρακτηρισμό της πιο υπερχρεωμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ετήσιες πληρωμές που θα ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας της να αποπληρώσει το χρέος της 10 χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη των δανείων. «Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, που λήγουν το 2041, δέκα χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Η χρηματοδότηση αυτών των αποπληρωμών αναμένεται να προέλθει από ένα ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και από έσοδα που θα προκύψουν από υψηλότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και νέες εκδόσεις ομολόγων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή το ύψος των ετήσιων πληρωμών, επιβεβαίωσε ότι η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει νωρίτερα από το προγραμματισμένο. «Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η στρατηγική θα μας βοηθήσει να αποβάλουμε τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι, με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που σήμερα είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να μειωθεί κάτω από 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς η χώρα επανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα το 2023, με τα επιτόκια τώρα να είναι χαμηλότερα από εκείνα της Ιταλίας.
Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, ξεπερνώντας ενδεχομένως την Ιταλία, της οποίας το χρέος αναμένεται να αγγίξει το 138% του ΑΕΠ το 2026.
Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το 2022, και μέχρι το τέλος του 2024, θα έχει αποπληρώσει συνολικά 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να πρέπει να αποπληρωθεί έως το 2031.
Εν τω μεταξύ, καθώς το χρέος των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Ιταλίας, αυξάνεται, η Ελλάδα έχει μειώσει το βάρος του χρέους της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, φτάνοντας στο 147% του ΑΕΠ. Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το χρέος της χώρας θα μειωθεί το 2024 για πρώτη φορά από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αγγίζοντας τα 365,8 δισεκατομμύρια ευρώ.