Ερεύνηση Ικανοποίησης από το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα
Η ετήσια έρευνα κοινής γνώμης, που διεξάγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με την εταιρεία GPO, καταγράφει την ικανοποίηση των πολιτών και των ιατρών σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το προεδρείο του Π.Ι.Σ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 48,1% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είναι δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, ερωτώμενοι εάν είναι γενικά ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της χώρας.
Στοιχεία Έρευνας
Η έρευνα περιλάμβανε 1.066 συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, οι οποίοι έδωσαν τις απόψεις τους για τη δημόσια υγεία, με συμμετοχή 760 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την επικράτεια. Στην ερώτηση σχετικά με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, το 61,1% δήλωσε ότι είναι δυσαρεστημένο. Αυτές οι απαντήσεις καταδεικνύουν την ανάγκη για αναγκαίες βελτιώσεις στο σύστημα υγείας.
Όταν ρωτήθηκαν για τους λόγους που οδηγούν στην ικανοποίησή τους, οι πολίτες ανέφεραν ότι το 83% είναι ικανοποιημένοι από τους ιατρούς, ενώ το 48% αναγνώρισαν την καλή υποστήριξη από το νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, εξετάστηκε η δυσαρέσκεια και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανέφερε τους εξής λόγους:
- Κακή οργάνωση: 73,5%
- Μη ικανοποιητική αναλογία προσωπικού προς ασθενείς: 68,3%
- Ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις: 53,5%
- Μη επαρκής εξοπλισμός: 51,1%
Η έρευνα ανέδειξε και την προτίμηση των πολιτών όσον αφορά την ιατρική τους περίθαλψη. Η πλειονότητα, 64,8%, επισκέπτεται κυρίως δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα ιδιωτικά ιατρεία χαρακτηρίστηκαν ως δεύτερη επιλογή με 62,4% ικανοποίηση.
Εμπειρία από Ιδιώτες Ιατρούς
Στην ερώτηση σχετικά με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες ιδιωτών ιατρών ή κλινικών, 68,2% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο από την εμπειρία του. Ωστόσο, ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν η θεσμοθέτηση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, όπου το 43,4% των συμμετεχόντων έκριναν αρνητικά τη λειτουργία τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία, 54,7%, πιστεύει ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους με τον οικογενειακό γιατρό τους, με ποσοστό 55,7% που δηλώνει ικανοποίηση.
Στην ερώτηση για τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, 33,1% των συμμετεχόντων είχε θετική άποψη, ενώ 27,8% δήλωσε ουδέτερη άποψη και 13,3% αρνητική.
Συμπεράσματα από τις Ιατρικές Έρευνες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις απλών ιατρών στην ίδια έρευνα για τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας. Το 48,3% των ιατρών απάντησε ότι δεν αντιμετωπίζει τις νομοθετικές αλλαγές, με τις απαντήσεις να είναι σχεδόν σταθερές και στις δύο αιτήσεις με μικρές διαφοροποιήσεις. Στο ερώτημα αν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας συναντούν δυσκολίες, 50,4% των ιατρών απάντησε αρνητικά πέρυσι, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό παρέμεινε στο 49%.
Τέλος, τα υψηλά ποσοστά ικανοποίησης απαιτούν την ανάγκη για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, με το 94,2%% των πολιτών και το 90,5%% των γιατρών να συμφωνούν με αυτήν την αναγκαιότητα. Αυτές οι απαντήσεις αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω πολιτικές και κίνητρα που θα διασφαλίσουν την επαρκή στελέχωση και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.