argosaronikos365.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δραματική Αναγκαιότητα: Ριζικές Αλλαγές για Να Δρομολογηθούν οι Συνομιλίες με τις ΗΠΑ σύμφωνα με Ιρανούς Αξιωματούχους

Κοινοποίηση

Σημαντικές Άποψεις του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών για τις Συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχιστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική. Η δήλωση αυτή έγινε σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον περιμένει απάντηση στην πρόσκλησή της για συνομιλίες σχετικά με μια νέα πυρηνική συμφωνία.

Αυτή την εβδομάδα, η Τεχεράνη έλαβε μια επιστολή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που παρέχει στο Ιράν περιθώριο δύο μηνών για να αποφασίσει αν επιθυμεί να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά, υπάρχει προοπτική επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε απορρίψει την πρόταση για συνομιλίες, χαρακτηρίζοντάς την παραπλανητική. Ωστόσο, ο Αραγτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σύντομα στις απειλές, αλλά θα εξετάσει επίσης τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την επιστολή. Πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις από «πείσμα», αλλά λόγω των διδασκαλιών της ιστορίας και της εμπειρίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της προτού η Τεχεράνη καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, η οποία περιορίζει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, προσφέροντας αντάλλαγμα τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων. «Κατά τη γνώμη μου, η συμφωνία του 2015 δεν μπορεί να αναβιώσει στην τωρινή της μορφή. Είναι εις βάρος μας να επιστρέψουμε σε προηγούμενες συνθήκες, διότι το πυρηνικό μας πρόγραμμα έχει προχωρήσει σημαντικά», δήλωσε ο Αραγτσί.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι οι κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ αποτελούν επίσης ένα σημαντικό σημείο συζήτησης. «Η πυρηνική συμφωνία του 2015 μπορεί και πάλι να αποτελέσει τη βάση και το μοντέλο για διαπραγματεύσεις», προσέθεσε, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης ενός διαλόγου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδοτικά αποτελέσματα.

Η κατάσταση αυτή δείχνει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και τη σημασία του διαλόγου στη διαχείριση των παγκόσμιων προβλημάτων, ιδίως όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τα πυρηνικά προγράμματα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να παρακολουθείται στενά από την διεθνή κοινότητα και ειδικότερα από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο ertnews.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις μας στο Google.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.

Ακολουθήστε μας στο Twitter.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube.

Γίνετε μέλος στο κανάλι μας στο Viber.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:

– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.

– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.

– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Μεγάλη Τρίτη: Η Μοναδική Ποίηση της Κασσιανής και η Διδασκαλία των Δέκα Παρθένων

user 3

ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Λ.Τ. ΠΟΡΟΥ

admin

Ανατροπή νταλίκας στη Μεταμόρφωση: Ελαφρά τραυματισμένος ο οδηγός απομακρύνθηκε ασφαλώς

user 3