argosaronikos365.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Διατήρηση Χορταριού στη Διατροφή των Αγελάδων: Κλειδί για Ποιότητα Τυριών στη Γαλλία

Κοινοποίηση

Η Σημασία της Σίτισης με Χορτάρι στη Γαλακτοπαραγωγή

Παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να προσαρμόζουν τη διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια τους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα των τυριών. Αυτό τονίζεται από πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και του ινστιτούτου VetAgro Sup, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Journal of Dairy Science.

Η μελέτη αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της σίτισης με χορτάρι, υπογραμμίζοντας ότι οι ξηρασίες, που γίνονται ολοένα και πιο συχνές και έντονες, επηρεάζουν αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα του χόρτου στα βοσκοτόπια. Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να υιοθετήσουν στρατηγικές προσαρμογής που οδηγούν σε επανασχεδιασμό των σιτηρεσίων, μια διαδικασία που έχει άμεσες επιπτώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπτώσεις στις Διατροφικές Συνήθειες και την Ποιότητα των Τυριών

Στις ορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις, όπως το Μασίφ Σαντράλ στη Γαλλία, οι κτηνοτρόφοι συχνά στηρίζονται σε αποθέματα χορταριού που συλλέγονται για τον χειμώνα. Επίσης, επενδύουν σε καλλιέργειες φυτών όπως το καλαμπόκι, που είναι κατάλληλα για ζωοτροφές. Οι ερευνητές του INRAE και του VetAgro Sup πραγματοποίησαν μια μελέτη για να αναλύσουν τις συνέπειες της σίτισης με καλαμπόκι και της ένταξης χορταριού στη διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων.

Η μελέτη περιλάμβανε τέσσερις ομάδες γαλακτοφόρων αγελάδων, οι οποίες λάμβαναν διαφορετικούς διατροφικούς συνδυασμούς κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών. Δύο ομάδες τρέφονταν με σιτηρέσια βασισμένα σε φρέσκο χόρτο (έως 75% του σιτηρεσίου), ενώ οι άλλες δύο ομάδες είχαν σιτηρέσια που περιλάμβαναν καλαμπόκι (με μια ομάδα να περιλαμβάνει 25% χόρτο βόσκησης και την άλλη 100% καλαμπόκι).

Τα γάλατα που παρήχθησαν από κάθε ομάδα χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του καντάλ, ενός παραδοσιακού τυριού της κεντρικής Γαλλίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες που κατανάλωναν περισσότερα χόρτα παρήγαγαν γάλα πλουσιότερο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Οργανοληπτική Αξιολόγηση και Θρεπτική Ποιότητα

Η γεύση, η μυρωδιά και η υφή του τυριού αξιολογήθηκαν από 12 ειδικούς στην οργανοληπτική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα τυριά από αγελάδες που έτρωγαν χορτάρι στο βοσκοτόπι ήταν πιο απαλά, με πιο έντονο χρώμα και πιο πλούσια αρωματική γεύση. Αντίθετα, τα τυριά από αγελάδες που είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε χόρτο εμφάνιζαν λευκότερο χρώμα και σφιχτή υφή, με λιγότερη γεύση.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση ενός επιπέδου φρέσκου χορταριού στη διατροφή των αγελάδων, ακόμα και σε περιορισμένη ποσότητα, είναι καθοριστική για τη διαφύλαξη της θρεπτικής και οργανοληπτικής ποιότητας του τυριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοίνωση της Εθνικής Πινακοθήκης για την καταδίκη του περιστατικού με τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ

user 3

Διαδηλώσεις ενάντια στις πολιτικές Τραμπ: Χιλιάδες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες κατά την Πρωτομαγιά

user 3

Συνάντηση του Δημάρχου Ύδρας με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτριο Φραγκάκη (26/01/2024)

admin