Στρατηγικές Πρόληψης για Χρόνιες Παθήσεις στην Ελλάδα
Η κρίση των χρόνιων παθήσεων υπήρξε το κεντρικό θέμα μιας σημαντικής συζήτησης με τίτλο «Στην καρδιά του ζητήματος: Συνεργατικές στρατηγικές για την κρίση των χρόνιων παθήσεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Η εν λόγω συζήτηση στοχεύει στην αναζήτηση στρατηγικών και λύσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων που πλήττουν έναν μεγάλο αριθμό πολιτών.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης. «Έχουμε για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολλές φορές, η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή. Δεν έχουμε αναπτύξει την κουλτούρα του “πάω στον γιατρό πριν αρρωστήσω”» δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη. Παράλληλα, τόνισε ότι το υπουργείο εργάζεται ενεργά για την ψηφιοποίηση του συστήματος πρόληψης, επισημαίνοντας ότι θέλει να εντοπίζει έγκαιρα τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη να παραμείνει στη ζωή η συζήτηση γύρω από την πρόληψη, επενδύοντας ουσιαστικά σε προγράμματα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία.
Αντίστοιχα, η Υπουργός αναφέρθηκε σε πιο δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινωνική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση από νωρίς, επισημαίνοντας: «Να πας να επιβάλεις φόρο στη ζάχαρη είναι πρόωρο. Με ένα μέτρο μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αν μάθει το παιδί στο δημοτικό πώς πρέπει να είναι υγιής, θα δείτε μια διαφορετική κοινωνία».
Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας, ανέφερε ότι «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πολλοί θάνατοι οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μια θετική εξέλιξη είναι η μείωση του καπνίσματος τα τελευταία 10 χρόνια». Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συνεχίζει να εργάζεται σε πλήθος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, με στόχο η χρήση του καπνού στην Ελλάδα να πέσει κάτω από το 5% μέχρι το 2040. Συμπλήρωσε επίσης ότι η τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, περιέγραψε τα καρδιαγγειακά προβλήματα ως «το πιο μεγάλο αόρατο πρόβλημα στην υγεία της χώρας». Επεσήμανε ότι μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος “Προλαμβάνω”, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν κυρίως θέμα των ειδικών και πως σήμερα είναι η κύρια αιτία θανάτου, κοστίζοντας το 1,8% του ΑΕΠ. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι θάνατοι από καρδιοαγγειακές παθήσεις αρχίζουν να μειώνονται και στις νεότερες ηλικίες, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην κοινωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος που συνεπάγεται η υπέρταση για το κράτος, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι αυτή κοστίζει 800 ευρώ το χρόνο, ενώ αν η θεραπεία δεν είναι επιτυχής, το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί στα 15.000 ευρώ ετησίως λόγω πιθανών εγκεφαλικών επεισοδίων, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης.
Ο Peter Wintermantel, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων της Novartis Ουγγαρίας & ΕΕ, εξέφρασε την άποψη ότι οι συμπράξεις μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση ψηφιακών λύσεων στην υγειονομική περίθαλψη, τονίζοντας την επικέντρωση σε πρακτικές λύσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακά δεδομένα για την καλύτερη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων.
Η συζήτηση αυτή συντονίστηκε από την Βίκυ Καρατζαφέρη, συντάκτρια υγείας, η οποία έθεσε ερωτήσεις και ενθάρρυνε διάλογο μεταξύ των ειδικών και του κοινού. Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή όλων στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης και αυτοφροντίδας.