argosaronikos365.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημογραφική Κρίση στην Ελλάδα: Προβλέψεις Μειώσεων Πληθυσμού έως το 2070 στο 25%

Κοινοποίηση

Πληθυσμιακή Μεταβολή και Σύνταξη στην Ελλάδα: Αναγκαίοι Στρατηγικοί Σχεδιασμοί

Η συζήτηση γύρω από το δημογραφικό θέμα στην Ελλάδα έχει αποκτήσει αυξανόμενη σημασία, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών για την Απασχόληση, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Ευημερία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Ειρήνη Ανδριοπούλου, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Στην τελευταία δεκαετία, έχει καταγραφεί αύξηση 10% στον αριθμό των ατόμων άνω των 65 ετών και 24% στους άνω των 80, την ώρα που ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 6%. Αυτή η πτώση αναμένεται να αγγίξει το 25% μέχρι το 2070, γεγονός που ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Τα Προβλήματα και οι Προτάσεις των Ειδικών

Ο Πάνος Τσακλόγλου, πρώην Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου σχεδόν όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Προτείνει μια σειρά μέτρων, όπως η μειωμένη πρόωρη συνταξιοδότηση και η καθιέρωση κεφαλαιακών πυλώνων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς οι κεφαλαιοποιητικές συντάξεις αντικαθιστούν τις παραδοσιακές επικουρικές. Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει, η μέση σύνταξη στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι αν η νέα γενιά επιλέξει να μην αποκτήσει παιδιά, τότε οι συντάξεις στο μέλλον θα είναι μηδενικές. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια αποταμιευτική κουλτούρα από μικρή ηλικία, η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω φορολογικών κινήτρων και σύγχρονων ασφαλιστικών προϊόντων.

Η Σημαντικότητα της Εκπαίδευσης και των Συζητήσεων

Η συζήτηση αυτή οργανώθηκε από την Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχαν σημαντικά στελέχη του οικονομικού και νομικού τομέα, όπως οι Φιλίππα Μιχάλη, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas, και Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Δικηγόρος και Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι προτάσεις και οι ιδέες που προέκυψαν από τη συζήτηση αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός συνδυασμένου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση της γονιμότητας, την υποστήριξη των νέων οικογενειών και την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαθήκες: Νέες Ρυθμίσεις για Κληρονόμους και Σημαντικές Αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο

user 3

Φωτιά στο υπόγειο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

user 3

Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο στην Τζέντα με αισιοδοξία για τις συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους

user 3