argosaronikos365.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δασμοί Τραμπ: Αντιδράσεις και προεκτάσεις στην παγκόσμια εμπορική σκηνή

Κοινοποίηση

Δασμοί Τραμπ: Αντίκτυποι στην Παγκόσμια Κοινότητα

Σημαντικές αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο προκάλεσε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς που κυμαίνονται από 10% έως 50% στις εισαγωγές από 185 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι αυτοί δασμοί έχουν προκαλέσει σοκ και πλημμυρίδα αντιδράσεων, καθώς αρκετές χώρες εργάζονται ήδη πάνω σε αντίμετρα, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρουσίασαν σημαντική πτώση.

Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας», επιδεικνύοντας έναν πίνακα με τα ποσοστά των δασμών για κάθε χώρα. Αυτή η αποκαλυπτική δήλωση εξέπεμψε σήματα ανησυχίας στη διεθνή κοινότητα.

Δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ και οι Στρατηγικές του

«Η επιχείρηση τελείωσε! Ο ασθενής έζησε και θεραπεύεται», δήλωσε ο Τραμπ μέσω του κοινωνικού δικτύου Truth Social. Στην πρώτη του ανάρτηση μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, επιβεβαίωσε την πρόθεση επιβολής δασμών στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη είναι «πολύ σκληρός έμπορος» που κλέβει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει δασμούς 20%, εκφράζοντας μεγάλες επικρίσεις για τις εμπορικές πρακτικές της.

Αντίκτυποι και Αντιδράσεις από την ΕΕ

Η Κομισιόν προετοιμάζεται για τον εμπορικό πόλεμο αλλά μήνυσε ότι προτιμά τη λύση μέσω διαλόγου με τις ΗΠΑ. «Από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να άρουν όλα τα εμπόδια που απομένουν στο διατλαντικό εμπόριο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων και επιχειρήσεων.

Οι δασμοί του Τραμπ θα έχουν αντίκτυπο και στην αμερικανική οικονομία, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν για τις δυσχερείς συνέπειες. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποστήριξε ότι πρόκειται για επίθεση στην παγκόσμια εμπορική τάξη που μπορεί να πλήξει την ευημερία όλου του κόσμου. Αντίστοιχα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε αυτούς τους δασμούς «βάρβαρους» και «αβάσιμους», προειδοποιώντας ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να γίνει πιο αδύναμη και φτωχότερη.

Αντιδράσεις από Διεθνείς Ηγέτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέφερε ότι αυτή η κίνηση συνιστά μια ιστορική στροφή προς τον προστατευτισμό που θα βλάψει όλους. Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και από τον Γάλλο Πρωθυπουργό, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος τόνισε την καταστροφική φύση αυτής της απόφασης για την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτήν τη ροή των εξελίξεων, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, εστίασε στη σημασία των διαπραγματεύσεων, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία θα αγωνιστεί για μια συμφωνία που ενισχύει την ήδη υπάρχουσα εμπορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν επίσης από χώρες της Ασίας, με την Κίνα να δείχνει διάθεση για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία

Η αντίδραση των αγορών υπήρξε έντονα αρνητική, με τις χρηματιστηριακές αξίες να καταρρέουν και τις τιμές ενέργειας να πέφτουν απότομα. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα και στην οικονομία. Η ανάγκη για νέους εμπορικούς εταίρους γίνεται επιτακτική, καθώς η Ευρώπη στρέφεται σε διαφορετικές στρατηγικές για την είσοδό της στην αγορά.

Αυτή η κατάσταση αναγκάζει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη στρατηγική της όσον αφορά τις εμπορικές της συμφωνίες, ενώ οι επιχειρηματίες ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες των δασμών. Ο Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας και της συλλογικής αντίστασης απέναντι στις προστατευτικές πολιτικές που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόρος: Η διοίκηση έκανε την «καλή χέρα» στους παίκτες

Oμάδα Σύνταξης Β

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ ΑΓΟΡΠΩΛΗΣΙΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

admin

Κιρ Στάρμερ: Η Ειρηνευτική Συμφωνία Οφείλει να Είχε την Ουκρανία στο Επίκεντρο

user 3