Διερεύνηση του Υπερτουρισμού στις Ευρωπαϊκές Πόλεις
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το φαινόμενο του υπερτουρισμού πραγματοποιήθηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου στους Δελφούς, με τη συμμετοχή δημάρχων από τρεις ευρωπαϊκές πόλεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο αντίκτυπος που έχει ο τουρισμός στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και οι προτάσεις για τη διαχείριση αυτής της πρόκλησης.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε ότι το 2024 η Αθήνα αναμένεται να υποδεχτεί 8 εκατομμύρια τουρίστες, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση από τα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται υπερβολικός, ο κ. Δούκας διευκρίνισε ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει ακόμα πρόβλημα υπερτουρισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι, οι οποίες είναι ευάλωτες στην υπερβολική τουριστική πίεση και απαιτούν ειδικό σχεδιασμό και δράση, παρομοιάζοντας την ανάγκη αυτή με την προσέγγιση της Βαρκελώνης.
Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την αναγκαιότητα απαγόρευσης της χρήσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει αυτόνομα για θέματα που την αφορούν, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Πρέπει να καταθέσει προτάσεις στην κυβέρνηση, η οποία φέρει την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις και τη νομοθεσία. Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία με την κυβέρνηση, ιδίως σε ζητήματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ο Δήμαρχος του Πόρτο, Rui Moreira, που υποδέχτηκε πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2024, χαρακτήρισε τον υπερτουρισμό ως ένα φαινόμενο που μπορεί να ενοχλήσει τους κατοίκους και τελικά και τους ίδιους τους επισκέπτες. Αναφέρθηκε στις γειτονιές που μετατρέπονται σε «Disneyland», όπου οι τουρίστες είναι οι μόνοι παρόντες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο Πόρτο δεν έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, κυρίως χάρη σε προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η εισαγωγή τουριστικού φόρου που χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση υποδομών και την αγορά ακινήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσω αυτών των μέτρων αντιμετωπίζεται και το στεγαστικό πρόβλημα για τις νέες γενιές. Προσέθεσε επίσης την απαγόρευση των τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης ως μία ακόμη θετική πρωτοβουλία.
Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, επισήμανε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε παρόμοια φάση με την Αθήνα το 2015, όταν άρχισε να γίνεται τουριστικός προορισμός. Σημείωσε ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μόνο το 6% των διανυκτερεύσεων στην πόλη, αλλά ο στόχος είναι ο διπλασιασμός του τουριστικού ρεύματος με έναν βιώσιμο τρόπο, χωρίς να επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος. Κάτω από την σκιά της διαίρεσης της πόλης, σκοπός είναι η ανάδειξη της Λευκωσίας ως βιώσιμου προορισμού αλλά και ως κέντρου συνεδριακού τουρισμού. Η δημοτική αρχή σχεδιάζει την αξιοποίηση ακινήτων για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, ενισχύοντας έτσι την τοπική ταυτότητα.
Ο Χάρης Δούκας έκλεισε τη συζήτησή του τονίζοντας τη σημασία οι δήμοι να έχουν την εξουσία να αποφασίζουν για θέματα που τους αφορούν, προσδιορίζοντας τη χρησιμότητα ενός ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου που θα τους επιτρέπει να προχωρούν στην υλοποίηση αναγκαίων μέτρων για την προστασία και ανάπτυξη των πόλεών τους.