argosaronikos365.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αύξηση των Παγκόσμιων Εκτελέσεων στο Υψηλότερο Επίπεδο από το 2015 κατά τη Διεθνή Αμνηστία

Κοινοποίηση

Αυξήσεις στις Καταγεγραμμένες Εκτελέσεις Παγκοσμίως

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων εκτελέσεων παγκοσμίως έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, με ιδιαίτερη αύξηση να παρατηρείται σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, κατέγραψε 1.518 εκτελέσεις το 2024. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες ανθρώπους που πιθανότατα έχουν εκτελεστεί στην Κίνα, η οποία παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη θανατική ποινή, η αύξηση των εκτελέσεων το 2024 ανήλθε στο 32% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2015, όταν είχαν καταγραφεί 1.634 εκτελέσεις. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μόλις 15 χώρες πραγματοποίησαν εκτελέσεις, ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι δεδομένης της περιορισμένης πληροφορίας, οι εκτελέσεις στη Βόρεια Κορέα και στο Βιετνάμ δεν περιλαμβάνονται. Σημαντική είναι η δήλωση της Γενικής Γραμματέα της Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, η οποία τόνισε ότι η μυστικότητα που περιβάλλει τη θανατική ποινή εμποδίζει την ακριβή καταγραφή των γεγονότων, αλλά είναι προφανές ότι οι χώρες που συνεχίζουν να την εφαρμόζουν είναι μια απομονωμένη μειονότητα.

Η αναφορά αναγνωρίζει ότι το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία ευθύνονται για το 91% των εκτελέσεων του 2024, με τον αριθμό εκτελέσεων να αυξάνεται και στις τρεις χώρες. Ιδιαίτερα, το Ιράν προχώρησε στο 64% των εκτελέσεων, καταγράφοντας τουλάχιστον 972 εκτελέσεις, ενώ η Σαουδική Αραβία είδε τον αριθμό εκτελέσεων να διπλασιάζεται, φθάνοντας τις 345 εκτελέσεις, και το Ιράκ σχεδόν να τετραπλασιάζει τις εκτελέσεις του, αυξάνοντάς τες από τουλάχιστον 16 σε 63.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ειδικά το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία για την εκμετάλλευση της θανατικής ποινής ως μέσου καταπίεσης διαδηλωτών και πολιτικών αντιπάλων. Σύμφωνα με την οργάνωση, το Ιράν συνεχίζει να εκτελεί συμμετέχοντες στο κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», όπως σε περίπτωση νεαρών ατόμων με νοητική υστέρηση.

Στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές χρησιμοποιούν επίσης τη θανατική ποινή για να φιμώσουν την πολιτική διαφωνία, στοχοθετώντας μέλη της σιιτικής μειονότητας που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν να εκτελούν 25 ανθρώπους το 2023, με αύξηση ενός εκτελέσματος από το 2022.

Σημαντικό είναι ότι πολλά από τα αδικήματα που οδήγησαν στις εκτελέσεις σχετίζονται με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών, φτάνοντας το 40% του συνολικού αριθμού παγκοσμίως, με πολλές εκτελέσεις να γίνονται σε χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Σιγκαπούρη. Αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαιτεί η θανατική ποινή να περιορίζεται σε σοβαρότερα εγκλήματα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η διακίνηση ουσιών.

Σήμερα, 145 χώρες είτε έχουν καταργήσει είτε έχουν σταματήσει να εφαρμόζουν την θανατική ποινή, δείχνοντας μια θετική εξέλιξη προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κ. Τσουκαλάς: Λυπηρό πισωγύρισμα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με μόλις 160 ψήφους

Oμάδα Σύνταξης Γ

Αποτάξεις Ισραηλινών Πιλοτών για την Ανοιχτή Επιστολή τους κατά της Κυβέρνησης Νετανιάχου σχετικά με τη Γάζα

user 3

Βίκτορ Όρμπαν: Η Ουγγαρία και η απόφαση για έξοδο από την ΕΕ

user 3