Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις Απελάσεις Φερόμενων Μελών Συμμοριών
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε μια σημαντική απόφαση τη Δευτέρα που επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να επικαλείται έναν νόμο του 1798, ο οποίος παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν μόνο σε περιόδους πολέμου, για να διευκολύνει τις άμεσες απελάσεις φερόμενων μελών συμμοριών από τη Βενεζουέλα. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στη σκληρή πολιτική του Ρεπουμπλικάνου προεδρίας σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.
Η απόφαση αυτή αντέστρεψε προηγούμενη απόφαση του δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ, ο οποίος είχε μπλοκάρει τις άμεσες απελάσεις στις 15 Μαρτίου. Ο Μπόασμπεργκ είχε αναστείλει τη χρήση του Νόμου για τους “Ξένους Εχθρούς” από τον Τραμπ, ενώ αναμένονταν οι νομικές διαδικασίες στην υπόθεση.
Το Υπόβαθρο της Απόφασης
Ο Τραμπ επικαλέστηκε το Νόμο για τους “Ξένους Εχθρούς” ώστε να απελάσει γρήγορα τα φερόμενα μέλη της συμμορίας Tren de Aragua. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι περισσότερο γνωστός για τη χρήση του στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την απομάκρυνση Ιαπώνων, Ιταλών και Γερμανών μεταναστών.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών αναλάμβανε νομική δράση εκ μέρους ομάδας ανδρών από τη Βενεζουέλα που βρίσκονταν υπό κράτηση, υποστηρίζοντας ότι οι εντολές του Τραμπ υπερέβαιναν τις εξουσίες του, καθώς ο νόμος επιτρέπει απομακρύνσεις μόνο σε περιόδους πολέμου ή όταν έχουν γίνει επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβλέψεις και Υποστηρίξεις στην Απόφαση
Ο Νόμος για τους “Ξένους Εχθρούς” επιτρέπει στον πρόεδρο να απελάσει, να κρατήσει ή να επιβάλει περιορισμούς σε άτομα των οποίων η κύρια αφοσίωση είναι σε ξένη δύναμη, όταν υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Ο Μπόασμπεργκ, διορισμένος από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είχε μπλοκάρει τις απελάσεις προσωρινά.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τραμπ επέτρεψε σε δύο αεροπλάνα, που ήταν ήδη στον αέρα, να συνεχίσουν την πτήση τους προς το Ελ Σαλβαδόρ, παραδίδοντας 238 άνδρες από τη Βενεζουέλα στις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ. Ο δικαστής εξετάζει εάν η κυβέρνηση του Τραμπ παραβίασε την απόφασή του, καθώς τα αεροπλάνα είχαν ήδη απογειωθεί, όταν εκδόθηκε η απόφαση από τον Μπόασμπεργκ.
Η Πολιτική Αντιπαράθεση και η Αντίκτυπη της Απόφασης
Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η προσωρινή απαγόρευση του Μπόασμπεργκ υπερέβαινε την προεδρική εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας. Στις 18 Μαρτίου, ο Τραμπ ζήτησε την απομάκρυνση του Μπόασμπεργκ από το Κογκρέσο, προκαλώντας κριτική από τον Αρχιδικαστή των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον δικαστή ως “Ριζοσπάστη Αριστερό Τρελό”, δημιουργώντας ένταση στην πολιτική σκηνή.
Η ακρόαση του Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον επικύρωσε την απόφαση του Μπόασμπεργκ, κατά τη διάρκεια μιας θορυβώδους διαδικασίας. Η δικαστής Πατρίσια Μίλετ σημείωσε ότι “Οι Ναζί έλαβαν καλύτερη μεταχείριση σύμφωνα με τον Νόμο για τους ‘Ξένους Εχθρούς’ από ό,τι συνέβη εδώ”, με τον δικηγόρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διαφωνεί με αυτή την αναλογία.
Απαντώντας στους Ισχυρισμούς για Διασυνδέσεις με Συμμορίες
Οι οικογένειες πολλών απελαθέντων μεταναστών από τη Βενεζουέλα αμφισβητούν τους ισχυρισμούς περί διασυνδέσεων με συμμορίες, αναφέροντας περιστατικά όπου ορισμένοι χαρακτηρίστηκαν αδίκως ως μέλη συμμοριών. Ένα παράδειγμα αφορά έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή, του οποίου το τατουάζ, το οποίο συμβόλιζε την τιμή προς την αγαπημένη του ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για την κατηγορία.