argosaronikos365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανησυχία του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και η επιθυμία της Ελλάδας για ειρήνη στη Γάζα

Κοινοποίηση

Σοβαρές ανησυχίες για τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει στο επίκεντρο διεθνών ανησυχιών, καθώς η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Σίγκριντ Καγκ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε την ανάγκη άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης των ομήρων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην κακομεταχείρισή τους.

Η κ. Καγκ καταδίκασε ρητά την εκμετάλλευση των ομήρων και την πιθανή υποβολή τους σε σεξουαλική βία και κακοποίηση. Επιπλέον, καταδίκασε και τις μαζικές δολοφονίες και τραυματισμούς αμάχων, αναφέροντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού». Η αναγκαία παρέμβαση για την αποκατάσταση της ειρήνης είναι επείγουσα.

Η ίδια επανέλαβε την έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την ανασύνθεση του ανθρωπιστικού τοπίου στην περιοχή. Καταδίκασε τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού, που θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ενώ οι καταυλισμοί Παλαιστινίων προσφύγων υποφέρουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), η 20η ημέρα κλεισίματος των διαβάσεων για ανθρωπιστική βοήθεια είναι η μεγαλύτερη από την αρχή των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι εδραιωμένες προόδοι που είχαν σημειωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη συμβαδίζουν με την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, που διαβρώνει τη βοήθεια στους επηρεαζόμενους πληθυσμούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν σαφείς εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους, ειδικά μετά τη δολοφονία έξι μελών τους και τον τραυματισμό άλλων, σε επιθέσεις που προκάλεσαν άμεσες ανησυχίες. Ο κ. Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, δήλωσε: «Απαιτούμε απαντήσεις». Με την αύξηση του αριθμού των τραυματιών, το OCHA προειδοποιεί για περαιτέρω πίεση στο ήδη εξασθενημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι εξίσου ανησυχητική, με νέα εμπόδια στη μετακίνηση να έχουν τοποθετηθεί και τον αριθμό τους να ανέρχεται σχεδόν σε 850. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν δημιουργηθεί 30 νέα εμπόδια, με τα περισσότερα να έχουν εγκατασταθεί μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

Εκφράσεις υποστήριξης και ανησυχίας από την Ελλάδα

Η Ελλάδα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για την απώλεια μελών του προσωπικού της UNOPS και της UNRWA και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, υπογράμμισε τη λαχτάρα του κόσμου για ειρήνη στη Γάζα και δήλωσε ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν αυτή την ειρήνη.

Αναγνωρίζοντας τη θετική επίδραση της εκεχειρίας, η Ελλάδα εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την εκ νέου κορύφωση των εχθροπραξιών. Καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, αναδεικνύοντας την κατάσταση στην περιοχή.

Ένας συντηρητικός αναλυτής της κατάστασης επισήμανε ότι οι κάτοικοι της Γάζας δοκιμάζονται σκληρά, καθώς η Χαμάς και οι ισραηλινές επιθέσεις γίνονται αφορμή για ανθρωπιστική κρίση. Υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των διεθνών κανονισμών και της ανάγκης για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ελλάδα καταδίκασε την αύξηση των εποικιστικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Όχθη, τονίζοντας ότι αυτά τα έργα υπονομεύουν την προοπτική μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών και καλώντας σε σεβασμό των διεθνών κανόνων. Εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και την εκδίωξη των ανθρώπων από τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η Ελλάδα υποστήριξε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και επανέλαβε τη στήριξή της για μια ενιαία παλαιστινιακή αρχή που θα ενισχύσει τη διακυβέρνηση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Κατακλείοντας, επεσήμανε την ανάγκη για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Διεθνής αντίκτυπος και ευθύνες

Η μεταβατική Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέσβης Ντόροθι Σέι, κατηγόρησε τη Χαμάς για την πρόσφατη κλιμάκωση και την επαναφορά των εχθροπραξιών. Ανέφερε ότι η οργάνωση «φέρει την πλήρη ευθύνη για τον συνεχιζόμενο πόλεμο» και επισήμανε ότι «κάθε θάνατος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Ντάνι Ντανόν του Ισραήλ, ενημέρωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εξουδετερώσει αρκετά στελέχη της Χαμάς και ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να διασφαλίσουν την επιστροφή όλων των ομήρων.

Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να επαναλάβει άνευ όρων την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλώνοντας ότι απαιτείται ένας διάλογος για την αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς πρόσθετη βία.

Η τρέχουσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη απαιτεί τη διεθνή προσοχή και δράση για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αεροδιακομιδή Μέλους Πληρώματος από Πλοίο Τουρκικής Σημαίας από το Πολεμικό Ναυτικό σε Εντυπωσιακό Βίντεο

user 3

Απειλές Τραμπ για Συλλήψεις και Απελάσεις Κατά Φιλοπαλαιστινίων Διαδηλωτών

user 3

Επίσκεψη της Δ. Μιχαηλίδου στον ΟΠΕΚΑ για την προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων

user 3