Εξέλιξη του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και Δασμολογικές Απειλές κατά του Μεξικού
Ο ανελέητος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συνεχίζεται αμείωτος, χωρίς σημάδια υποχώρησης μέχρι στιγμής. Η κατάσταση έχει ενταθεί πρόσφατα, με σημαντικές δηλώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την εμπορική πολιτική της χώρας.
Ο Τραμπ, πλαισιωμένος από το Υπουργικό του Συμβούλιο, περιέγραψε την προηγούμενη ημέρα ως «τη μεγαλύτερη μέρα στην ιστορία των χρηματιστηρίων» κατά την ανακοίνωση της τρίμηνης αναστολής των δασμών. Εκτιμά ότι τα κέρδη από τους δασμούς μπορεί να φτάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Ωστόσο, ταυτόχρονα προειδοποίησε για την πιθανή επιβολή νέων τελωνειακών δασμών ή «κυρώσεων» κατά του Μεξικού, φέρνοντας στο προσκήνιο την ένταση που υπάρχει σχετικά με την κατανομή των υδάτινων πόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Η Προβληματική Συμφωνία για το Νερό με το Μεξικό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Μεξικό ότι «κλέβει νερό από τους τεξανούς αγρότες», ισχυριζόμενος ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει συμφωνία του 1944 που προέβλεπε την κοινή χρήση του νερού του ποταμού Κολοράντο. Η συμφωνία έθεσε ως όρο ότι οι ΗΠΑ θα μοιράζονται τα νερά του Κολοράντο με το Μεξικό, αν αντίκτυπα σε υδάτινες ροές του Ρίο Γκράντε επιτρέπονταν να ρέουν στην αμερικανική επικράτεια.
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση των κυρώσεων θα συνεχιστεί μέχρι να τηρηθούν οι συμφωνίες από το Μεξικό, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της υδρολογικής κρίσης που αντιμετωπίζει το Μεξικό τα τελευταία 20 χρόνια. Ειδικότερα, οι τεξανοί αγρότες ανησυχούν για το μέλλον των καλλιεργειών τους εξαιτίας της έλλειψης νερού, κυρίως για βαμβάκι και εσπεριδοειδή.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη περιορίσει την τροφοδοσία νερού προς το Μεξικό, ενισχύοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, εκτιμά ότι λιγότερο νερό διατίθεται για το Ρίο Γκράντε και δήλωσε ότι το Μεξικό συμμορφώνεται με τη συμφωνία όσο είναι δυνατόν, δεδομένης της υδρολογικής κατάστασης.
Η Κλιμάκωση των Δασμών κατά της Κίνας
Οι τελωνειακοί dασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στο 145%, σύμφωνα με διάταγμα του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Το διάταγμα αυτό, που επιβεβαιώνει και αναστολές δασμών σε άλλες χώρες, αφορά και τους δασμούς 125% που εισήγαγε ο Τραμπ στην Κίνα και προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες δασμούς 20% που είχαν επιβληθεί νωρίτερα.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Κίνα για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος, ενώ παράλληλα Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως τα κέρδη από τους δασμούς θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα, όμως, φαίνεται να επιμένει στις θέσεις της και δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει.
Η εμπορική κόντρα έχει προκαλέσει ανησυχία στους τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας στις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα αποτελεί βασική αγορά γι’ αυτούς. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως οι απειλές δεν αποτελούν τη σωστή προσέγγιση για την επίλυση διαφορών.
Αναστολή από την ΕΕ και Ευρωπαϊκές Διαπραγματεύσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της προεδρεύουσας Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την αναστολή των αντίμετρων για 90 ημέρες, επιδιώκοντας να δώσει μια ευκαιρία για διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εμπορίου, Όλοφ Γκιλ, επιβεβαίωσε ότι οι προετοιμασίες για όλες τις πιθανές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπάρχει επιθυμία να συνομιλήσουν με την αμερικανική πλευρά.
Οι δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την επιθυμία επίτευξης συμφωνιών κερδισμένων και για τις δύο πλευρές αντανακλούν τη στρατηγική της Ευρώπης να επιτύχει ένα win-win αποτέλεσμα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου είχε προηγουμένως επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου για την προώθηση καλύτερης συνεργασίας.
Η κατάσταση της αγοράς και οι τελωνειακοί δασμοί από τον πρόεδρο Τραμπ έχουν δημιουργήσει πίεση στην Ευρώπη, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν θετικές εξελίξεις και προνόμια για τις δύο πλευρές μέσω της διαπραγμάτευσης.